Зараз майже будь-які продукти можна знайти в магазинах цілий рік. Але деякі з них особливо потрібні нам на початку осені.
Помідори
Чим корисні. Ця ягода – рекордсмен за вмістом лікопіну, рідкісного рослинного пігменту, що надає помідорам їхнього червоного кольору. Як показали кілька досліджень, лікопін запобігає раку, знижує холестерин і захищає нас від шкідливого впливу ультрафіолету, адже саме осіннє сонце вважається найпідступнішим і шкідливішим для шкіри. Крім того, у помідорах багато калію, клітковини та вітаміну С, а значить вони зміцнять імунітет перед «грипозним» сезоном.
Чому треба поспішати? «Подвох» багатьох розхвалених вітамінів і антиоксидантів у тому, що вони руйнуються чи засвоюються після термічної обробки (зокрема і вітамін З). Але лікопіна це не стосується. Експерименти італійських вчених підтвердили, що корисні властивості томатів зберігаються і в томатній пасті, і в соліннях, і навіть у звичайному кетчупі. Так що якщо хочете забезпечити себе користю на весь рік, терміново крутіть банки і запасайтеся помідорами. Небажання возитися з консервуванням? Просто заморозьте помідори у морозилці. Так у них збережуться й інші вітаміни, а взимку їх можна буде пустити в борщ, пасту тощо.
Чорниця
Чим корисна. Дуже багата на фітонутрієнти — речовини, які нейтралізують дію вільних радикалів, а отже продовжують нам молодість і оберігають від вікових захворювань. Серед напастей, від яких може врятувати ця скромна ягідка, — рак, хвороба Альцгеймера, старече недоумство, інсульт, інфаркт та багато інших.
З вітамінів у чорниці є А, В і С, мінерали представлені в основному магнієм та кальцієм; але головне її багатство – це природний барвник антоціан, що зміцнює серце і запобігає хворобам очей.
Чому треба поспішати? Повернення до роботи або для когось новий навчальний рік — це великий стрес після млявого літа. Щоб «без пригод» перебудуватися на робочий ритм, вашому організму потрібна вітамінна підтримка, а її здатні забезпечити ці сині ягоди. Крім того, чорниця має допомогти очам, адже їм знову доведеться справлятися з багатогодинними чуваннями за комп'ютером або підручниками.
Капуста
Чим корисна. Звичайна капуста, яка так щедро росте на російських просторах, за корисністю переплюнула навіть розхвалений свого часу в Америці шпинат. Антиоксиданти, що містяться в ній, оберігають організм від безлічі різновидів раку (включаючи рак грудей, простати та яєчників), а залізо, якого в білокачанній капусті дуже багато, необхідне для нормального кровотворення та підтримки функцій мозку.
Чому треба поспішати? Цього літа більшість із нас «ковтнули» смогу — і навіть не просто ковтнули, а надихалися. І тепер отрути з організму потрібно терміново виводити, доки вони остаточно не добили імунітет, і той, у свою чергу, не здався під натиском різних інфекцій. Оскільки в капусті містяться харчові волокна (і їх там дуже-дуже багато), вона стане найкращим помічником у справі «детоксикації»: волокна очищають організм, покращують метаболізм, а заразом налагоджують роботу кишечника.
Квасоля
Чим корисна. Багата білком та харчовими волокнами, антиоксидантами, вітамінами, мінералами, і особливо залізом.
Чому треба поспішати? Якщо влітку ви наїлися шашлику, смажених сосисок та інших обов'язкових на пікніку смаколиків, зараз – саме час “пригальмувати” з м'ясними стравами і почистити кровотік. Справа в тому, що смажене м'ясо – найбагатше джерело … шкідливого холестерину; а також канцерогенів, тобто речовин, які провокують рак. Квасоля, у свою чергу, добре замінює м'ясо як джерело протеїнів, і при цьому не містить нічого шкідливого.
Ще один плюс цього продукту – його дієтичні властивості. Влітку багато хто скидає пару-трійку зайвих кілограмів, але вони можуть дуже швидко повернутися восени. Квасоля ситна, добре втамовує голод і містить так звані повільні вуглеводи; вони повільно всмоктуються в кров і заряджають вас енергією, але утворенню зайвої ваги не сприяють.
Брокколі
Чим корисна. Багата фолієвою кислотою, клітковиною і кальцієм, а одна порція цієї капусти (близько 100 г) забезпечить вас добовою дозою вітаміну С. Крім того, броколі вважається одним з найсильніших природних борців з раковими пухлинами, оскільки не тільки запобігає розвитку онкологічних захворювань, але й уповільнює.
Чому треба поспішати? Після літа наші шкіра та волосся можуть виглядати не найкращим чином: їх псують і безжальне сонце, і посуха, і, як не дивно, необхідність частого миття від пилу та сала. У броколі міститься дуже багато бетакаротину (з якого утворюється вітамін А), а він по праву вважається джерелом краси, оскільки благотворно впливає на шкіру та волосся.
Жирна риба
Чим корисна. Риб'ячий жир – найкраще природне джерело омега-3 жирних кислот, які в наш організм можуть надійти тільки з їжі. Ці речовини покращують стан серцево-судинної та нервової системи, регулюють баланс холестерину, а також значно знижують ризик розвитку ракових пухлин. Плюс, у рибі багато фосфору, селену та вітамінів групи В.
Чому треба поспішати? Приголомшливий «коктейль» з вітамінів і мінералів, що містяться в жирній рибі, здатний запобігти осінній депресії. Тим часом, саме цього року лікарі очікують на «депресивну епідемію», оскільки всі ми вимотані аномальною спекою.
А ще риб'ячий жир допоможе швидше повернутися до роботи та навчання. Інакше вам загрожує сонливість, перепади настрою, постійна втома — загалом усе те, що називається «постотпускний синдром».
Вівсянка
Чим корисна. Ця каша – справжнє джерело вітамінів і мінералів, не дарма її корисність оцінили британці. У ній багато магнію, необхідного для здоров'я зубів і серця, та харчових волокон, що знижують рівень холестерину та запобігають інфаркту.
А нещодавно дослідження тих самих британців показали, що вівсянка – натуральний засіб профілактики діабету. За рахунок поєднання магнію та клітковини вона регулює рівень цукру в крові та не дає йому підніматися до критичних рівнів.
Чому треба поспішати? Вівсяну кашу треба їсти цілий рік, але зараз вона особливо потрібна дітям. Підійшовши до школи, вони навряд чи харчуватимуться «згідно з рекомендаціями дієтологів», та й простежити за своїм чадом ви, на жаль, не зможете.
Тому гарантуйте юному школяреві бодай здоровий сніданок. Вівсяна каша містить ті самі повільні вуглеводи і завдяки цьому «заряджає мізки» і надовго забезпечує почуттям ситості. Плюс вона очищає організм — тобто виведе з нього всі наслідки чіпсів і сухариків, на які школярі охоче налягають.