Живуть понад 100 років: ці продукти їдять японці й не старіють

Прожити ціле століття і зберегти здоров'я? Трансформувати цю мрію в мету допомагає спеціальна система харчування.
Кожен, хто хоча б раз у житті цікавився питанням довголіття, напевно стикався з поняттям «блакитна зона». Цей статус присуджують регіонам, що славляться рекордними віковими показниками серед населення похилого віку, інформує Ukr.Media.

До числа таких належить японський острів Окінава, розташований на південному заході країни. За статистикою в цій префектурі живе в 100 разів більше довгожителів, ніж на всій планеті. Крім того, вони набагато рідше страждають від серцевих захворювань, раку і недоумства.

Як вважають вчені, основна причина таких вражаючих результатів — особлива система харчування, яка допомагає знизити ризик розвитку різних недуг, зокрема затяжних.

За словами доктора медичних наук Карін Еванс, з кожним днем у світі зростає кількість хронічних захворювань серед дорослого населення.

"Дослідження показують, що харчування може відігравати ключову роль у запобіганні цим хронічним захворюванням. Зокрема, поживні компоненти та енергетичний вміст певних моделей харчування корелюють зі здоров'ям і довголіттям", — заявила вона.

Саме тому дієта Окінави може стати чудовою опцією для тих, хто планує жити довго і щасливо.

Раціон японських супердовгожителів багато в чому схожий з іншими системами харчування, рекомендованими лікарями. Основний акцент робиться на вживання овочів з високим вмістом клітковини й нежирного білка.

Такі продукти, як морські водорості, коренеплоди, соєві боби та їхні похідні, а також жовті та зелені овочі, споріднюють дієту з вегетаріанством, адже фактично 90% дієти становлять цільні рослинні продукти.

Джерелами білка виступають місцеві види прибережної риби, м'ясо, молочні продукти та яйця. До того ж окінавці практично не вживають насичені жири та доданий цукор.

«У раціоні жителів Окінави переважають ненасичені жири, що, як доведено, має кардіозахисну дію. Ці продукти також містять більше протизапальних елементів, фітонутрієнтів та антиоксидантів. Менше запалення і порушення окислювального стресу сприяють здоровому старінню», — наголосила Еванс.

Ще один цікавий принцип, якого дотримуються японські довгожителі — Хара Хаті Бу. У дослівному перекладі фраза звучить, як «їж, поки не наситишся на 80%». Помірність у їжі допомагає не тільки контролювати кількість калорій, а й захищає від переїдання.

Важливо пам'ятати, що за відсутності суворих обмежень середній окінавець споживає на 30% менше калорій, ніж передбачає норма, — близько 1800 ккал на день.

На додачу до цього місцеві жителі практично не їдять ультраперероблені продукти, проводять багато часу на свіжому повітрі та не утримуються від фізичних навантажень навіть у похилому віці.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *