Британські дієтологи вважають: для того, щоб бути ситим, не обов'язково постійно їсти. Якщо вживати правильні продукти, то можна впоратися з голодом і не набрати зайві кілограми.
Вчені з Інституту харчування та охорони здоров'я Роветт в Абердіні склали низку рекомендацій тим, хто хоче їсти менше і при цьому не відчувати почуття голоду.
1. Фрукти та овочі
Продукти високого насичення потрібно вживати на початку їди. Фрукти та овочі допоможуть вгамувати голод, і тому як містять велику кількість води, клітковини та повітря, ніяк не зашкодять вашій фігурі.
Наприклад, взяти звичайні яблука. Вони приблизно 25% займає повітря, дуже багато клітковини, а при переварюванні вони виробляють гормон GLP-1. Саме цей гормон дає сигнал мозку про те, що шлунок наповнений їжею.
Хитрість обдурити шлунок полягає в тому, що слід їсти фрукти та овочі на початку їди, а не в кінці.
2. В'язкий білок
Щоб залишатися в одній вазі та одночасно насититься, вам допоможуть продукти, що містять велику кількість білка. Краще їсти в'язку їжу, тому що вона наповнює шлунок у 2 рази більше, ніж в'язка їжа.
Рідка каша наситить краще організм, ніж просто заварені окропом або молоком пластівці.
Вчені радять їсти продукти, що містять білок, оскільки вони найкраще сприяє насиченню порівняно з вуглеводами та жирами.
3. Їж один!
Краще їсти на самоті, тоді можна насититися набагато меншою порцією та зберегти фігуру. ТБ – також “ворог”, при перегляді його ми можемо з'їсти так багато їжі і навіть не помітити. Дослідження показали, що люди з'їдають на 70% більше біля телевізора чи друзів.
4. Напої
І ще – не забувайте пити багато води, чаю без цукру. Рідина допомагає усунути почуття голоду, вода і чай без цукру не дає калорій.
5. Не переїдай!
Забудьте моралі ваших батьків і бабусь, що в тарілці не можна залишати їжу, мовляв, треба доїсти все. Така звичка сприяє переїданню, а це не допоможе скинути вагу.
6. Гормон «ситості»
Що цікаво, зайва вага людини впливає на почуття ситості. В організмі повних людей знижується виробництво гормону PYY (гормону ситості). В результаті притуплюється почуття задоволення від їди, і людина «накидається» на жирнішу і солодшу їжу – щоб отримати такі ж приємні відчуття, які були в неї раніше.
До речі, при народженні людині не потрібно турбуватися про те, скільки вона їсть. Процес насичення контролюють уроджені біологічні сигнали. Тільки після 3 років їхня чутливість починає знижуватися. Найчастіше це відбувається через «установку» батьків, мовляв, треба з'їдати все без залишку.