Виноград та родзинки: як їх застосовувати, щоб отримати величезну користь

Виноград — одна з найдавніших рослин на Землі. Згадки про виноградну лозу і її плоди неодноразово зустрічаються в Біблії — Старому Завіті. Зараз відомо близько 250 сортів цієї рослини, інформує Ukr.Media.

Виноград — це смачні і корисні ласощі, десертна ягода. У ньому міститься багато цукрів — глюкози і фруктози, але не лише в цьому користь чудової рослини.

Виноград — це джерело таких речовин, як:

  • вітаміни А, С, В, К, РР, групи B;
  • макроелементи і мікроелементи — калій, магній, марганець, залізо, кобальт, фосфор;
  • амінокислоти (джерело білка);
  • органічні кислоти;
  • пектини і т. д.

У свіжій ягоді винограду корисно все — починаючи від шкірки плодів до кісточок. Шкірочка винограду особливо корисна у темно-синіх сортів, так як містить антоціани (природні пігменти і сильні антиоксиданти). Поряд з цими речовинами є у винограді і пектини. Всі ці компоненти перешкоджають розвитку раку в організмі.

У виноградних кісточках міститься лінолева кислота, вітамін Е, Омега-кислоти і речовина ресвератрол. Ресвератрол — фітонутрієнт, що допомагає зміцнити серце і судини, знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера і онкологічних захворювань.

Через те, що в організмі людини кісточки винограду перетравлюються лише частково, можна і потрібно вживати в їжу олію виноградних кісточок. Тільки не косметичну, яке продається в аптеках, а харчову.

Олія холодного віджиму має янтарний або світло-зелений колір, має приємний аромат, який нагадає вам аромати свіжої пасхальної випічки (саме такі асоціації викликає олія). Ця олія корисна діабетикам, тому що вона не містить цукру, але має багато корисних властивостей, як і у виноградної ягоди.

Виноград багатий калієм і магнієм, які зміцнюють серцевий м'яз, але особливо багато цих елементів у висушених плодах — родзинках. Ізюм можна вживати цілий рік, він продається у нас в достатньому асортименті, але, звичайно ж, не варто забувати і про високий вміст цукру в ньому. У невеликих кількостях родзинки корисні всім. Світлі сорти цього продукту — джерело калію і фосфору, а темні — заліза і марганцю.

Є в народній медицині лікувальні рецепти на основі родзинок

Відвар з родзинок

Складові:

  • 200 г родзинок;
  • 0,5 л води.

Готувати відвар найкраще з вечора, щоб до ранку засіб був готовий.

Ізюм ретельно промити під проточною водою. Довести до кипіння 0,5 л води і всипати в неї родзинки. Проварити протягом 20 хвилин. Залишити відвар родзинок настоюватися на ніч при кімнатній температурі.

Пити вранці натщесерце по 1 склянці теплого настою. Ягоди можна використовувати в їжу — додати в кашу або в начинку для пирога, млинчиків.

Цей засіб очищає печінку, знімає запалення, насичує організм калієм, магнієм.

Молоко з родзинками при застуді, грипі

Складові:

  • 50 г родзинок;
  • 1 стакан молока;
  • 1 яєчний жовток;
  • 1 ст. ложка меду.

Ізюм подрібнити в блендері або пропустити через м'ясорубку. У гаряче молоко (50-60 градусів) додати родзинки, яєчний жовток і 1 ложку меду. Приймати в сезон застуд.

Ізюм для лікування суглобів

Складові:

  • 1 ст. л. родзинок;
  • 1 ст. л. меду.

При хворобах суглобів щодня вживайте мед і родзинки за такою схемою: один день за 2 години до сніданку з'їдайте 1 ст. л. меду, а на інший день — 1 ст. л. родзинок. Чергуйте дні, коли їсте родзинки і мед, поки не з'їсте по 1 кг того і іншого продукту.

Виноград і родзинки можна віднести до списку найкорисніших продуктів, які нам подарувала природа. Вживайте їх для хорошого самопочуття і настрою!

Але не забувайте перед цим проконсультуватися зі своїм лікарем, щоб уникнути небажаних наслідків для здоров'я.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *