університету Вісконсіна />
Будь-яка кулінарна обробка супроводжується деякою втратою нутрієнтів (втім, інші поживні речовини можуть ставати більш доступними), тому важливо вибрати метод приготування або розігрівання їжі, який максимально зберігає поживність продуктів, інформує Ukr.Media.
Чи втрачають продукти харчову цінність при готуванні в мікрохвильовці?
Про те, що відбувається з їжею під дією мікрохвильовки, у свіжому коментарі CNN розповів професор Худобу А. Ранкін (Scott A. Rankin), завідувач кафедри харчових наук університету Вісконсіна (University of Wisconsin).
У загальних словах, фахівець стверджує, що хвилі мікрохвильовій печі зазвичай мінімально впливають на вміст поживних речовин.
Він зазначив, що факторами, що знижують кількість поживних речовин, є:
- час (чим довше готування, тим більше втрачається);
- температура (більше спека – більше корисних речовин руйнується);
- кількість рідини (наприклад, чим більше води при варінні, тим більше ймовірність, що корисні речовини перейдуть в рідину).
Готування в мікрохвильовій печі заснована на реакції молекул води, що знаходиться в продуктах, на мікрохвильове випромінювання, однак вона не вимагає додаткового додавання води. Так, при варінні, наприклад, брокколі, вода забарвлюється в зелений колір, що говорить про те, що у воді опинилося багато корисних речовин, включаючи водорозчинні вітаміни.
Іншим вигідним відзнакою мікрохвильовки є те, що вона дозволяє більш рівномірно розігрівати їжу. У звичайній печі тепло в продукти надходить зовні, що веде до перегріву їх зовнішніх шарів, що може викликати розпад поживних речовин.
Мікрохвильова піч розігріває або готує їжу всього за кілька хвилин, що суттєво сприяє «виживанню» поживних речовин. «Швидкість відноситься до переваг готування в мікрохвильовій печі», – говорить Ранкін.
Пропарювання в мікрохвильовці краще ніж занурення продуктів безпосередньо у воду.
«Можна використовувати спеціальний лоток для розпарювання або просто додати небагато води в миску для мікрохвильовки, накрити пластиком, залишивши відкритим один куточок для виходу повітря», – розповідає дієтолог Уїтні Линсенмейер (Whitney Linsenmeyer), спікер Академії харчування та дієтології (Academy of Nutrition and Dietetics).
Дослідженнями показано, що приготування і розігрівання в мікрохвильовій печі ведуть до більшого зневоднення їжі, ніж інші способи, але це не робить значного впливу на поживну цінність продуктів, додав Ранкін.
Джерело: ukr.media