Приховані цукрозамінники: як їх розпізнати та уникати

Однак часто за такими написами приховуються цукрозамінники, які можуть бути не менш шкідливими, ніж звичайний цукор. Дієтологи розповіли, як визначити псевдокорисні продукти і які аналоги цукру вважаються особливо небезпечними, інформує Ukr.Media.

«Побочки» бувають навіть від натуральних добавок

Цукрозамінники поділяються на дві основні групи: натуральні (стевія, еритрит, ксиліт, сорбіт) і синтетичні (аспартам, сукралоза, сахарин, цикламат). Деякі синтетичні замінники можуть викликати алергію, головні болі або проблеми з травленням. Натуральні, такі як ксиліт або сорбіт, у великих кількостях можуть викликати здуття і діарею. Крім того, аналоги цукру здатні впливати на рівень глюкози в крові. Особливо в цьому плані небезпечний мальтит. Ну і звикання до цукрозамінників ніхто не скасовував. Постійне вживання в їжу продуктів із замінниками не знижує, а навпаки, підштовхує тягу до солодкого, що тягне за собою переїдання.

Запам'ятайте ці назви

Звісно, цукрозамінників зараз десятки, і втримати в пам'яті їх усі практично неможливо. Але основні краще зберегти собі в смартфон і звертатися до списку щоразу перед походом до супермаркету.

Синтетичні цукрозамінники:

  • Аспартам (E951): часто зустрічається в газованих напоях, жувальних гумках, «дієтичних» продуктах.
  • Сукралоза (E955): використовується в йогуртах, десертах, протеїнових батончиках.
  • Сахарин (E954): додають у кондитерські вироби та напої.
  • Цикламат (E952): зустрічається в низькокалорійних продуктах.

Натуральні цукрозамінники:

  • Стевія: часто використовується в «здорових» продуктах, таких як батончики, напої та десерти.
  • Еритрит: популярний у продуктах для діабетиків і низькокалорійних солодощах.
  • Ксиліт і сорбіт: додають у жувальні гумки, зубні пасти, цукерки без цукру.
  • Мальтит (E965): використовується в шоколаді, печиві та інших кондитерських виробах.

Як правило, всі цукрозамінники вказуються в кінці списку інгредієнтів на упаковці і позначаються «Е»-кодами (E951, E955 тощо).

50 відтінків цукру

Затямте собі, що привабливий напис «без цукру» на упаковці ще не означає, що його там немає. Подеколи в складі можна знайти той самий цукор, тільки «в профіль», тобто під іншими, нешкідливими назвами. Це особливо важливо знати людям із цукровим діабетом, які змушені постійно контролювати рівень глюкози. Ось список найпоширеніших найменувань, за якими може приховуватися цукор: фруктоза, сироп агави, мед, глюкоза, кленовий сироп, галактоза, декстроза, патока, кукурудзяний, рисовий, ячмінний, карамельний сиропи та інші.

Майте на увазі, що розрекламований блогерами коричневий, кокосовий і тростинний цукор по суті нічим не відрізняються від звичайного. Калорій у ньому анітрохи не менше. Схуднути, додаючи модний «замінник» у каву та десерти, точно не вийде.

Цукрозамінники — це не завжди безпечна альтернатива цукру. Щоб зробити усвідомлений вибір, важливо уважно читати склад продуктів і розуміти, які інгредієнти в них містяться. Віддавайте перевагу натуральним продуктам і намагайтеся мінімізувати вживання як цукру, так і його замінників.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *