Поради головної державної санітарної лікарки Кіровоградщини, як не зіпсувати свята через переїдання

Тривають різдвяно-новорічні свята, а з ними – й застілля в колі родини та друзів.

Ці дні у хлібосольних українціів асоціюються зі щедро накритими столами зі значною кількістю страв.

При цьому, наголошує головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук, смажена та жирна їжа, в’ялені м’ясо та риба, салати з майонезним соусом стали традиційними атрибутами українського святкового меню.

Пам’ятайте, що незбалансоване харчування може спричинити розвиток низки хвороб.

«Споживаючи нездорову їжу, ви збільшуєте ризик ендокринних захворювань, розладів шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи, порушень обміну речовин, підвищення ймовірності виникнення ожиріння й онкологічних захворювань», – зазначає Надія Оперчук.

Переїдання здатне зумовити відчуття дискомфорту, важкості та переповненості в животі, а як наслідок – спричинити функціональні захворювання шлунково-кишкового тракту.

«Тож можна апробувати нову традицію та приготувати здорове меню – адже страви до святкового столу можуть бути смачними та водночас корисними. Насамперед, обмежте кількість копченостей та консервів на столі. Не смажте, а запікайте. Додайте овочевих салатів. Замість магазинних соусів приготуйте домашній майонез або замініть його заправкою з йогурту або кефіру та великою кількістю зелені», – радить головна державна санітарна лікарка області.

При цьому Надія Оперчук рекомендує скористатися принципом тарілки здорового харчування.

На десерт краще подати невелику кількість фруктів замість тістечок чи торта.

Проводьте більше часу в русі, приділіть час активностям на свіжому повітрі.

І головне, наголошує головна державна санітарна лікарка області, – безпечної дози алкоголю не існує.

Читайте також: Як уникнути харчових отруєнь: поради головної державної санітарної лікарки Кіровоградщини

Джерело: zpu.kr.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *