Менше цукру — більше років життя: що виявили вчені про користь несолодкого чаю

Регулярне вживання несолодкого чаю пов'язане з нижчим ризиком смерті від усіх причин, у тому числі від раку та серцево-судинних захворювань. До такого висновку дійшли дослідники, проаналізувавши дані 195 361 учасника проєкту UK Biobank. Результати опубліковані в Frontiers in Nutrition.

Протягом 13,6 років спостережень було зафіксовано 11 718 випадків смерті, включаючи 6415 від раку і 2202 від хвороб серця і судин. Найменший ризик відзначався у людей, які випивали в середньому 3,5-4,5 чашки несолодкого чаю в день. У них загальна смертність була на 20 відсотків нижчою, смертність від раку — на 14 відсотків нижчою, а від серцево-судинних захворювань — на 27 відсотків нижчою в порівнянні з тими, хто чай не пив.

Чай з додаванням цукру або штучних підсолоджувачів таких переваг не показав. На думку авторів, солодкі добавки можуть нівелювати корисний ефект напою і для максимальної користі чай краще пити без підсолоджувачів.

Вчені підкреслюють, що отримані дані узгоджуються з рекомендаціями щодо зниження споживання доданих цукрів і можуть лягти в основу порад, спрямованих на продовження життя.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *