Користь та шкода яблучного оцту: корисні властивості для організму

Сьогодні разом із модою на правильне харчування та здоровим способом життя все частіше з'являється інформація про неймовірні властивості деяких продуктів. Яблучний оцет один із них, інформує Ukr.Media.

Як виготовляється яблучний оцет?

Яблучний оцет з'явився у раціоні людства ще сім тисяч років тому. Він є кислотою, яка утворюється при бродінні яблучного соку. Спочатку сік перетворюється на сидр, а потім бактерії, що у ньому, взаємодіють із киснем і окислюють напій, перетворюючи їх у оцет.

Яблучний оцет використовували ще за біблійних часів: і як ліки, і як компонент, що надає смаку їжі особливий відтінок. Оцет згадується як у Старому, так і Новому Завіті.

При цьому вважається, що спочатку оцет з яблучного соку отримали випадково: просто одного разу у пляшку із сидром потрапило повітря. У першу чергу оцет стали використовувати для знезараження, тому що в давні часи справи з гігієною були не найкращими. Їм обробляли рани, застосовували для вмивання. Пізніше окислений сидр почали вживати й у їжу. Щоб дезінфікувати воду, в ній розводили оцет — такий напій був не тільки безпечний для здоров'я, а й добре вгамовував спрагу.

У V столітті до нашої ери рецепт яблучного оцту вже був відомий грекам та римлянам. Гіппократ, наприклад, прописував яблучний оцет, змішаний із медом, хворим на застуду. Римські солдати на чолі з імператором Юлієм Цезарем пили так звану поску — винний або яблучний оцет зі спеціями. Вважалося, що такий напій стимулює роботу організму та зміцнює тіло. Лікувались яблучним оцтом також в Африці та Китаї.

У наш час яблучний оцет виробляється так:

  • Яблука дрібно нарізають;
  • Одержують із них сік;
  • Ферментують його та залишають бродіти;
  • До сіку додають дріжджі, завдяки яким цукор перетворюється на спирт;
  • Перетворення спирту вже на оцтову кислоту. Для цього в сік кладуть бактерії під назвою Acetobacter.

Звичайно, яблучний оцет має безліч корисних речовин. Але важливо відзначити, що йдеться лише про оцет природного бродіння, тому що в сучасних магазинах можна нерідко зустріти продукт, який насправді у складі має звичайний оцет і ароматизатор. Натуральний продукт виходить завдяки природній ферментації яблучної сировини.

Як вибрати та зберігати яблучний оцет?

При виборі яблучного оцту насамперед зверніть увагу на тару. Краще віддати перевагу склу, оскільки пластикова упаковка не тільки скоротить «термін життя» продукту, але і при тривалому зберіганні може почати виділяти в нього шкідливі речовини.

Наступне, що важливо проаналізувати, це склад та ціна. Натуральний оцет у багато разів дорожчий за звичайний столовий. При цьому його кислотність, зазвичай, не вища за 4-6 відсотків. У складі продукту не повинно бути домішок та ароматизаторів.

Не варто забувати і про колір. Якщо він жовтий, трохи замутнений, то все гаразд. На дні може бути осад, це нормально — просто яблучний оцет не фільтрують на виробництві.

Зберігати продукт необхідно в темному і прохолодному місці, але не в холодильнику. Термін придатності завжди вказаний на упаковці, але найчастіше він коливається від двох місяців до двох років.

Користь яблучного оцту

Корисні властивості яблучного оцту одна з перших причин його популярності. Розглянемо докладніше, чим корисний цей продукт.

Вплив на здоров'я органів шлунково-кишкового тракту

Дієтологи розповідають, що у складі яблучного оцту є пектин та пробіотики — лактобактерії, які з'являються у процесі ферментації.

Ферментовані продукти, сприятливо впливають на мікрофлору кишечника, і до того ж допомагають виробляти соляну кислоту, необхідну для нормального травлення.

Так, в одному дослідженні учасники із запорами вживали дві столові ложки яблучного оцту, розбавленого водою, двічі на день протягом восьми тижнів. Результати показали покращення якості життя учасників, а також зниження частоти появи запорів.

Зміцнення імунітету

За рахунок вмісту лактобактерій та низки властивостей, які покращують травлення та перистальтику кишечника, яблучний оцет може позитивно впливати і на стан імунітету. Адже наш імунітет «живе» насамперед у кишечнику. Від стану мікробіома залежить опірність бактеріям та вірусам, стресу, різним зовнішнім агресорам.

Зниження кров'яного тиску, рівня цукру та холестерину

Також є дані, що яблучний оцет може допомогти зменшити кров'яний тиск. Дослідження показали, що регулярне вживання яблучного оцту може позитивно впливати на стан людей з гіпертонією. Наприклад, у дослідженні, опублікованому в журналі Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, учасники випивали яблучний оцет, розбавлений водою, двічі на день протягом восьми тижнів. У тих, у кого на початку дослідження було виявлено гіпертонію, аналізи показали зниження систолічного кров'яного тиску на 11,2 міліметра ртутного стовпа та діастолічного кров'яного тиску на 6,8 міліметра ртутного стовпа.

Крім того, яблучний оцет відомий тим, що допомагає контролювати рівень цукру в крові. Особливо це корисно для людей із діабетом другого типу.

У дослідженні, опублікованому в журналі Journal of Functional Foods, учасники вживали дві столові ложки яблучного оцту, розбавленого водою перед сном. Результати показали зниження рівня глюкози у крові у всіх з них.

В іншому дослідженні, проведеному у 2015 році, учасники випивали яблучний оцет, розбавлений водою перед їжею. У результаті у хворих на діабет другого типу глюкоза знизилася на 34 відсотки.

Також яблучний оцет можна застосовувати, якщо у вас високий рівень холестерину. Яблучний оцет сприяє виведенню «поганого» холестерину та нормалізує його кількість у крові.

Очищення організму та уповільнення процесів старіння

Організм — це досконала система, яка сама вміє «очищатися» та «виносити за собою сміття».

Але, на жаль, в умовах сучасного харчування, стресу та екологічної ситуації системи організму не справляються та починають працювати гірше. Щоб нормалізувати роботу всіх систем, у тому числі виділень, налагодити відтік лімфи, необхідно, щоб кишечник працював правильно, у цьому якраз і допоможе яблучний оцет.

Застосування яблучного оцту у кулінарії

Звичайно ж, насамперед яблучний оцет використовують у кулінарії. Так, його застосовують як інгредієнт у яловичому тартарі, гороховому супі, пельменях, салатах та холодних закусках. Найголовніше — додавати оцет строго за рецептом, інакше страву можна безповоротно зіпсувати.

Також готують напій з яблучного оцту — у 250 мілілітрах води розвести одну столову ложку продукту. Для покращення смаку можна додати мед, корицю чи імбир. Вживати напій з яблучним оцтом можна суворо після консультації з лікарем.

У косметології

Яблучний оцет можна застосовувати і в косметологічних цілях. Наприклад, існує дослідження, яке знайшло зв'язок між вживанням яблучного оцту природного бродіння та покращенням стану шкіри на тлі акне. Річ у тім, що оцет нормалізує роботу сальних залоз та усуває надмірну жирність шкіри. Також продукт використовують для антивікового догляду, так як він має омолоджуючу дію: розгладжує неглибокі зморшки, а великі робить менш помітними.

Яблучний оцет добре впливає і на ослаблене, тонке волосся. Він посилює їхній природний блиск, а також допомагає зберегти колір при фарбуванні. Яблучний оцет містить кислоту, яка може допомогти прибрати залишки продуктів догляду за волоссям. Вона нейтралізує шкідливий вплив лугів із мийних засобів та допомагає відновити природний pH шкіри голови. Для такого ефекту достатньо додати в теплу воду ложку оцту та ополоснути голову.

Крім того, можна регулярно робити ванну з яблучним оцтом для ніг і рук — вона пом'якшує шкіру і може стати відмінним попереднім етапом перед манікюром або педикюром. Оцет у розведеному вигляді також добре використовувати для обробки укусів комах — він допоможе зняти свербіж та прискорити загоєння.

Шкода та можливі побічні ефекти яблучного оцту

Незважаючи на всі корисні властивості, яблучний оцет може і нашкодити, тому що існують стани, при яких цей продукт лише посилить ситуацію. Тому важливо обговорити протипоказання до його застосування.

По-перше, потрібно знати, як пити яблучний оцет правильно саме вам. Для цього необхідно проконсультуватися з лікарем, якому ви довіряєте, не можна самостійно розпочинати приймання яблучного оцту та будь-яких інших оздоровчих продуктів.

Особливо обережними потрібно бути людям із серйозними порушеннями роботи ШКТ, запаленнями, порушеннями слизових або виразкою. У такому разі приймання яблучного оцту лише погіршить стан здоров'я.

Найголовніше, що важливо відзначити: сам собою яблучний оцет не є панацеєю.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *