Експерти вважають, що морква – це неймовірно дивовижний овоч, який дуже корисний для здоров'я. Цей коренеплід відомий на Русі з давніх часів. Причому не лише як смачний овоч, що підходить для різних страв, але й як корисна рослина, яке допомагає впоратися з різними недугами. Користь моркви не криється тільки в поліпшенні зору – вона набагато ширша, ніж ви можете собі уявити, інформує Ukr.Media.
Склад моркви Насамперед, морква корисна тим, що містить велику кількість вітамінів і мікроелементів. Так, у моркві містяться вітаміни PP, A, B1, B2, B5, B6, В9, C, E, H і K, а також залізо, цинк, йод, мідь, марганець, селен, хром, фтор, молібден, бор, ванадій, кобальт, літій, алюміній, нікель, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор та сірка. Крім того, морква не калорійна – всього 35 кілокалорій на 100 грамів. Саме тому морква часто включається в різні дієти, але фахівці все-таки рекомендують не переборщити з дозуванням.
Користь для зору Морква позитивно позначається на різних органах людини. Але особливо відомо її вплив на зір. Зокрема, це можливо за рахунок вмісту в ній вітаміну А і каротину. З-за нестачі цих речовин у людини може утворитися куряча сліпота та інші захворювання, пов'язані з очима. Тому, якщо людина погано бачить у темряві, слід включити в раціон більше моркви. Так можна забути про проблеми із зором.
Користь для діабетиківМорква є незамінним помічником для людей, які страждають від цукрового діабету. Пацієнтам з таким діагнозом рекомендують їсти варену моркву, так як в ній на 34 відсотки більше антиоксидантів.
Користь для серця і судинУ сирої моркви є відмінна властивість – вона здатна знижувати рівень холестерину в крові. Це буде корисно для серця і судин. Також регулярно вживаючи цей овоч, можна істотно знизити ймовірність утворення інсульту – на 70 відсотків. Вся справа в тому, що він добре стимулює кровообіг головного мозку. Користь моркви для судин полягає в тому, що в ній є калій. Також коренеплід зменшує тиск у гіпертоніків, тому її радять споживати при підвищеному тиску, атеросклерозі, варикозному розширенні вен, інсульту і інших серцево-судинних захворюваннях.
Користь для ракових хворих Морква є профілактичним засобом від раку. За словами вчених, від 1,8 до 2,8 мл бета-каротину здатне зменшити ймовірність онкології на 40 відсотків. У середній за розміром моркві міститься близько 3 мл цієї речовини. Але коренеплід можна споживати не тільки в якості профілактичного засобу, але і для поліпшення стану ракових хворих. Завдяки поїданню моркви зростання ракових клітин істотно скорочується. Крім того, у моркві багато антиоксидантів, які зв'язують вільні радикали, які можуть бути причиною раку, гіпертонії, хвороби Паркінсона. Деякі вчені переконані, що морква допомагає продовжити людське життя в середньому на сім років.
Користь для травлення Морква чудово контролює обмін вуглеводів і нормалізує травлення в цілому. При порушенні вуглеводистого обміну з надходженням його в їжу вони осідають у вигляді целюліту. Морква корисна при запорах і геморої. А також вона є незамінним помічником в раціоні людей з ожирінням. Також овоч допомагає випорожненню кишечника, відмінно виводить шлаки, токсини і важкі метали.
Користь для печінки і нирок У моркві є здатність оновлювати клітини нирок і печінки, очищаючи їх. У овоча є жовчогінна та сечогінна дія. Вона може виводити пісок із сечового міхура і нирок, що робить її відмінним профілактичним засобом проти жовчнокам'яної хвороби.
Користь для краси Хто як не морква чудово впорається з омолодженням. Саме вона здатна боротися зі старістю шкіри. Тому моркву частенько застосовують в косметології. На основі коренеплоду можна створити чимало домашніх масок для обличчя, що запобігає утворенню зморшок, навіть найглибших. Крім того, такі маски додадуть шкірі еластичність і свіжий вигляд.
Користь для жінок Вагітним і годуючим жінкам рекомендують вживати морквяний сік, з допомогою якого поліпшуються біологічні якості грудного молока. Також цей овоч допомагає в нормальному синтезі жіночих статевих гормонів, що дозволяє представниці прекрасної статі залишатися красивою і молодою. І, звичайно, як вже згадувалося вище, на основі моркви можна створити чимало косметичних засобів, які допоможуть зберегти красу, молодість і свіжість обличчя і шкіри тіла.
Користь для чоловіків Чоловіки можуть пити морквяний сік, так як він дозволяє швидко прийти в себе після сильних фізичних навантажень.
Користь для дітей Дітям теж рекомендують вживати більше моркви, так як вона захищає молодий організм від вірусів і запалень. Завдяки вітаміну А дітлахи швидше і краще ростуть. У них поліпшується стан зубів і кісток. При цьому солодкість коренеплоду робить його ідеальним перекусом для дітей. Ще одним безперечним плюсом цього овочу є той факт, що він здатний дуже довго зберігатися, при цьому зберігаючи у собі практично весь набір своїх корисних якостей.
Джерело: ukr.media