Пропуск сніданку і вечеря незадовго до нічного сну призводять до гірших наслідків після перенесеного інфаркту міокарда, з'ясували бразильські дослідники з державного університету Сан-Паулу. Результати опубліковані в журналі Європейського товариства кардіологів European Journal of Preventive Cardiology, інформує Ukr.Media.
У дослідженні брали участь 113 пацієнтів (73% чоловіків), середній вік яких склав 60 років. При надходженні у відділення коронарної інтенсивної терапії вони розповіли про свої харчові звички. Пропуск сніданку визначався як «нічого» до обіду, за винятком кави та води, принаймні, три рази в тиждень. Пізня вечеря — прийом їжі за дві години до сну, принаймні, три рази в тиждень (не обов'язково пізно ввечері або вночі, проте майже всі учасники, що мають цю звичку, виявилися саме «нічними їдцями»).
У дослідження були включені пацієнти з тяжкою формою інфаркту — інфарктом міокарда з підйомом сегмента ST. Кожен десятий пацієнт з таким діагнозом умирає протягом року, а правильне харчування є відносно недорогим і простим способом поліпшення прогнозу. Тому лікарі рекомендують мінімальний двогодинний інтервал між прийомом їжі та сном.
Це було перше дослідження, присвячене аналізу та оцінці нездорової харчової поведінки у пацієнтів з гострими коронарними синдромами. Виявилося, що 58% респондентів не снідали, 51% — пізно вечеряли, а 41% — і одне, й інше разом.
Згідно з отриманими даними, наявність обох звичок харчування в 4-5 разів підвищувало ймовірність смерті, повторного інфаркту або стенокардії (біль у грудях) протягом 30 днів після виписки з лікарні.
«Кажуть, кращий спосіб жити — це снідати як король. Хороший сніданок зазвичай складається з молочних продуктів (нежирного або знежиреного молока, йогурту і сиру), вуглеводів (цілозернового хліба, бубликів, круп) і свіжих фруктів. Він повинен становити 15-35% від загальної кількості щоденного споживання калорій», — розповів автор дослідження доктор Маркос Мінікуччі (Marcos Minicucci).
Попередні дослідження показали, що люди, які пропускають сніданок і пізно вечеряють, частіше мають і інші шкідливі звички, такі як куріння і низький рівень фізичної активності.
«Обидва види харчової поведінки незалежно пов'язані з гіршими наслідками після інфаркту міокарда, але наявність групи шкідливих звичок тільки погіршить ситуацію. Люди, які працюють допізна, можуть бути особливо схильні до пізньої вечері, а потім не відчувають голоду вранці, — зазначив доктор Мінікуччі. — Ми також вважаємо, що запальна реакція, окислювальний стрес і ендотеліальна функція можуть бути пов'язані з нездоровим харчуванням і серцево-судинними наслідками».
Дослідники зазначили цікавий факт — прийом статинів перед госпіталізацією був вище саме в групі з неправильним харчуванням і гіршим результатом. По всій видимості, пацієнти вважають, що статини самі по собі принесуть користь, але ці препарати повинні бути не заміною, а лише доповненням до здорового харчування.
Джерело: ukr.media