Які продукти потрібно вживати, щоб запобігти утворенню каменів у нирках

В середньому приблизно у однієї з десятьох людей протягом життя з'являються камені в нирках. Вони не тільки болючі, але і призводять до серйозних ускладнень, які можуть зажадати госпіталізації і навіть хірургічного втручання, інформує Ukr.Media.

Нефролог клініки Мейо (США) Іван Портер розповів, що допомогти запобігти утворенню каменів у нирках може правильна дієта, яка особливо важлива для людей, що знаходяться в групі ризику розвитку хвороб нирок (курці, особи з ожирінням, цукровим діабетом і підвищеним тиском).

За словами доктора Портера, для профілактики сечокам'яної хвороби необхідно включити в раціон фрукти і овочі з високим вмістом води, такі як огірки, помідори і кавуни.

"Ці фрукти та овочі містять природний цитрат, який є природним інгібітором утворення каменів і може допомогти запобігти розвитку сечокам'яної хвороби", — каже доктор Портер.

Не менш важливо пам'ятати про продукти, вживання яких краще обмежити.

"Тваринні джерела білка пов'язані з більш високим ризиком утворення каменів у нирках. Тому один із способів уникнути цього — обмежити вживання м'яса", — пояснив лікар.

Також людям з групи ризику розвитку хвороби нирок варто рідше їсти шпинат і ревінь, оскільки вони мають високий рівень оксалатів.

"Велика кількість листової зелені в раціоні, яка зазвичай дуже корисна, може негативно вплинути на нирки. І один із способів боротьби з цим — їсти разом із зеленню продукти, що містять кальцій. Тож класти тертий сир поверх шпинату може бути гарною ідеєю", — рекомендує спеціаліст.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *