З приходом літа наш організм перебудовується на інший режим роботи. Як собі не нашкодити і правильно вибрати продукти харчування, читайте в нашій статті.
Більше вологи
Влітку ми, як ніколи, потребуємо рідини. Через високу температуру ми багато потіємо, і велика кількість вологи випаровується через шкіру. Тому в спеку року організм людини потребує додаткових 20-30% води від зимово-весняної норми.
Найкращим напоєм (і не лише влітку) є вода. Солодкі газування та алкогольні напої навпаки ускладнюють стан справ. Цукор і спирт, що міститься в них, тільки сприяє зневодненню, і почуття спраги знову переслідуватиме вас через дуже короткий час.
Крім води, корисними будуть відвари з трав та фруктів (намагайтеся пити їх без цукру). Справа в тому, що в таких напоях містяться електроліти, які наш організм втрачає з потом, особливо влітку. А в зеленому чаї містяться ще й антиоксиданти, які захищають наш організм від шкідливого впливу вільних радикалів.
Температурний режим
Якщо взимку ми часто вживаємо грі, що зігріває – гарячий борщ, суп, чай, то влітку намагаємося більше налягати на холодну їжу, або їжу кімнатної температури. Не рекомендується влітку вживати смажену їжу, яка має зігріваючі ефекти, а до того ж і важко перетравлюється в травному тракті. Тому найкращим варіантом літньої їжі буде окрошка, салати, а також сирі овочі та фрукти.
Менше калорій
Якщо влітку, ви витрачаєте менше енергії, ніж узимку, більше відпочиваєте і менше працюєте, то вам необхідно трохи зменшити кількість калорій, що споживаються, – приблизно на 5-10%.
У зв'язку з цим не зловживайте солодощами та жирною їжею, а також менше вживайте борошняних виробів. Звичайно ж, відмовитися від, традиційного в літній час, морозива складно, але головне дотримуватися міри. Жирні сорти м'яса ви можете сміливо замінити курячим філе чи рибою. Крім низького вмісту калорій, птах і риба є чудовим джерелом повноцінного білка, якого так потребує наш організм.
Фрукти краще вранці
Як уже згадувалося, у спеку краще з'їдати сирі овочі та фрукти. Однак останні краще вживати в першій половині дня та окремо від решти їжі. І взагалі візьміть за правило з'їдати фрукти окремо, незалежно від погодних умов. З'їдені фрукти після їжі або на ніч провокують процеси бродіння в організмі.
Через велику кількість фруктів і овочів у спеку багато хто любить нагородити себе фрешами з льодом. Тут головне не переборщити. Тому що надмірне захоплення фрешами (і пакетованими фруктовими соками) може призвести до зайвої ваги, оскільки у соках високий рівень цукрів. – До того ж, вживання великої кількості фрешів може спричинити алергію.
Обережно, інфекції!
Під час спеки дивіться, що називається, обидва. Висока температура та вологість – це рай для бактерій та грибків. Особливо стежте за м'ясними та молочними виробами. Перед вживанням ковбаси чи сиру перевірте їх у запах. Якщо відчуєте найменший неприємний запах продукту, що псується, то негайно позбавтеся такого продукту.
На фруктах найчастіше утворюється пліснява. При ураженні цвіллю утилізації підлягає весь продукт. Якщо ви думаєте, що вражене тільки те місце, де помітна пліснява, то помиляєтесь. Тому не варто вирізати ножем запліснявілі частини фруктів, а решту з'їдати, тому що цвіллю вражений весь плід.