Голод може впливати на наш настрій. Більш того, цей вплив може виявитися довгостроковим

Раптове падіння рівня глюкози, яке відбувається, коли ми відчуваємо голод, може впливати на наш настрій. Більш того, цей вплив може виявитися довгостроковим, згідно з дослідженням учених з Університету Гвельфів (University of Guelph), інформує Ukr.Media.

«Ми виявили докази того, що зміна рівня глюкози може справляти тривалий вплив на настрій, – розповів професор факультету психології Франческо Лері (Francesco Leri). – Я був налаштований скептично, коли люди розказували мені, що вони стають грубими, якщо не їдять, але тепер я цьому вірю. Гіпоглікемія – сильний фізіологічний і психологічний стресор».

Дослідження, опубліковане в журналі Psychopharmacology, вивчало вплив раптового падіння глюкози на емоційну поведінку щурів. Щурам вводили блокатор метаболізму глюкози, змушуючи їх відчувати гіпоглікемію, а потім поміщали в певну камеру. Потім, через час, їм вводили ін'єкцію води і поміщали в іншу камеру.

При виборі, в яку камеру увійти, тварини активно уникали тієї камери, де випробовували гіпоглікемію. Цей тип поведінки є вираженням стресу і тривожності, небажанням переживати стресовий досвід.

В крові у щурів після випробуваною гіпоглікемії дослідники виявили значний вміст кортикостерону, що свідчить про фізіологічний стрес.

Ін'єкції блокатора метаболізму глюкози викликали млявість, яка проходила після прийому антидепресантів. Таким чином, поведінка змінилася, хоча м'язи все ще не отримували глюкозу. Це підтверджує ідею про те, що тварини відчували стрес і пригнічений настрій при гіпоглікемії.

Отримані результати можуть бути корисними для лікування людей з депресією і тривогою, на думку Хормана: «Чинники, які призводять до розвитку депресії і тривожності, можуть відрізнятися від однієї людини до іншої. Знаючи, що харчування є фактором, ми можемо включити звички харчування у лікування».

Ці дані також дають уявлення про зв'язок між депресією і такими захворюваннями, як ожиріння, діабет, булімія і анорексія. Дослідники планують визначити, чи є хронічна, довгострокова гіпоглікемія фактором ризику розвитку депресивного поведінки.

«Поганий настрій і погане харчування можуть стати порочним колом – якщо людина погано харчується, вона може відчувати падіння настрою, і це зниження настрою може змусити не хотіти їсти. Якщо хтось постійно пропускає прийом їжі і постійно відчуває цей стресор, відповідна реакція може вплинути на емоційний стан на постійному рівні», – резюмував Хорман.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *