Цими продуктами не варто зловживати

Занадто добре — теж погано. І це впевнено можна сказати про продукти, які, здавалося б, за умови правильного вживання несуть суцільну користь, інформує Ukr.Media.

Навіть найкорисніші продукти можуть перетворитися з корисних на шкідливі за умови надмірного вживання. При цьому з деякими з них слід бути вкрай обережними, оскільки перевищення норми їх наявності у раціоні може вкрай негативно позначитися на вашому самопочутті і здоров'ї в цілому. На які продукти варто звернути особливу увагу — розповімо далі.

Фрукти і ягоди

Здавалося б, що може бути кориснішим? Особливо, якщо ви живете там, де усе суцільно привізне, і тут, нарешті, приїжджаєте на південь, де кращі дари саду та городу просто просяться до вас на стіл. Категорично не рекомендується дозволяти собі наїдатися ними досхочу, адже переїдання фруктами і ягодами загрожує, як мінімум, розладом шлунку і загостренням хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту. Лікування гастриту або виразки — напевно не та розвага, про яку ви мріяли у відпустці.

Крім того, ягоди й фрукти містять багато природного цукру (фруктози, сахарози, глюкози), який миттєво всмоктується у кров, змушуючи підшлункову залозу на межі виробляти інсулін. А це, своєю чергою, може призвести до розвитку інсулінорезистентності і пов'язаних з нею захворювань. Порція — те, що може влізти у жменю. 2-3 порцій на день достатньо.

Сухофрукти

У невеликих кількостях це відмінний перекус, але якщо з ними перестаратися, ви ризикуєте отримати зайву вагу. Сухофрукти набагато калорійніші, ніж ті ж самі фрукти у свіжому вигляді, тому обов'язково враховуйте це. До того ж, важливий спосіб їх приготування: найгарніші, з блискучою шкіркою — зазвичай найшкідливіші, адже вони містять до 80 % цукру і, зазвичай, оброблені для надання товарного вигляду й кращого зберігання миючими засобами, парами, оліями і пестицидами. Рекомендуємо обирати найбільш непоказні на вигляд сухофрукти, які приготовані методом звичайної сушки під сонцем. Дозволена денна порція — 2-3 штуки.

Тунець

Тунець — дієтична риба. При цьому він настільки поживний, що його також часто називають "морською телятиною". На перший погляд, від нього суцільна користь для організму: вживання тунця у їжу позитивно впливає на нервову, серцево-судинну, кісткову і репродуктивну системи, а також на роботу мозку. Цей продукт допомагає боротися з високим холестерином і зміцнювати імунітет.

Однак разом з тим тунець багатий на ртуть, надмірний вміст якої у організмі не є корисним. Тунець вкрай не рекомендується людям, що страждають на ниркову недостатність, вагітним і жінкам, які годують грудьми, а також дітям до трьох років. Усім іншим краще вживати цю рибу не частіше одного разу на тиждень, обираючи дрібних особин (у них менше ртуті).

Хрестоцвіті (броколі, білокачанна, цвітна капуста і т. д.)

Вони змушені нести хрест протиріч: з одного боку, суцільна користь, з іншого — реальна шкода. Хрестоцвіті багаті на антиоксиданти і корисні нутрієнти, мають протиракові та протизапальні властивості. Але разом з тим науково доведено, що надмірне вживання хрестоцвітних може стати причиною гіпотиреозу, особливо у жителів регіонів з дефіцитом йоду.

Крім дисфункції щитоподібної залози, надлишок хрестоцвітних овочів у раціоні може подарувати вам і порушення травлення, метеоризм і т. п. 1-2 рази на тиждень у якості гарніру — можна.

Молочні продукти

Молочні продукти багаті на корисні нутрієнти, серед яких слід особливо виділити лактозу. І ось саме з нею можуть бути проблеми, адже велику кількість цієї речовини організму засвоїти дуже складно. Незалежно від того, які продукти ви обираєте — молоко, кефір, йогурт або сир, за умови їх активного щоденного вживання ви ризикуєте отримати проблеми з травленням. Здуття, метеоризм, спазми, діарея — усе це може статися через надлишок молочної продукції у раціоні.

Крім того, наслідками такого раціону можуть стати дерматологічні захворювання: екзема, акне, а також зайва вага, адже це досить калорійні продукти. Особливу увагу у цьому сенсі варто приділити магазинним сиркам, йогуртам і т. д., які містять у складі цукор, барвники, ароматизатори та інші шкідливі інгредієнти.

Продукти з глютеном

За статистикою, на алергію на глютен страждають від 1 до 3 % людей, але значно більше тих, хто не має непереносимості глютену як такої, але при цьому погано реагує на надлишок глютену у раціоні. Здуття, коліки, діарея, а також тривожність, головний біль і втома — супутники цієї реакції. Є дані, що у людей з ішемічною хворобою серця надмірне вживання глютену може підвищувати ризик передчасної смерті.

При цьому фахівці не рекомендують обирати безглютенові продукти, якщо у вас немає реальної непереносимості: річ у тім, що, обходячись без глютену, виробники таких продуктів використовують більше цукру і загусників. Тому найкращим рішенням стане розумне вживання.

Продукти з кофеїном

У помірних кількостях він гарний: допомагає підбадьоритися, прийти у тонус, підвищуючи рівень дофаміну у мозку. Через це поліпшуються показники розумової і фізичної активності, підвищується настрій. Але якщо кофеїну у житті забагато, він надає руйнівну дію на центральну нервову систему і викликає збудження, тривогу, тремор, прискорене серцебиття, підвищення тиску.

Надлишок кофеїну перешкоджає засвоєнню корисних речовин і вимиває з організму кальцій, магній, калій. Обережніше з кавою вранці, особливо якщо для вас це не пустощі, а ритуал, що повертає вас до життя.

Річ у тім, що вранці у організмі природним чином підвищується рівень кортизолу, гормону стресу. А кофеїн також стимулює вироблення цього гормону. І у довгостроковій перспективі така робота на високих потужностях здатна виснажити наднирники, які продукують ці гормони, що призведе, навпаки, до хронічної втоми.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *