Фінські лікарі розповіли про оздоровчі ефекти, які дає вживання у їжу житнього хліба, інформує Ukr.Media.
Медики з Інституту охорони здоров'я і соціального розвитку Фінляндії назвали даний вид хліба одним з найкорисніших.
"Ключові корисні властивості житнього хліба пов'язані з клітковиною. Якщо їсти продукт один раз на день, жінки у середньому отримують 20 відсотків клітковини, а чоловіки — 30 відсотків від її добової норми", — пояснили фахівці.
Яку ж користь можна отримати, якщо раз на день з'їдати житній хліб? За словами лікарів, завдяки високій концентрації клітковини такий хліб ефективно сприяє розвитку корисної бактеріальної кишкової мікрофлори. Це, своєю чергою, позитивно позначається на стані загального імунітету, до того ж забезпечує профілактику колоректального раку.
"Включення у раціон житнього хліба активізує жировий і вуглеводний обмін, гальмує розвиток діабету другого типу", — додали експерти.
Крім того, даний продукт є джерелом ряду мікроелементів, які є важливими і життєво необхідними для здорового функціонування організму. Серед них є такі:
- вітаміни групи В;
- залізо;
- магній;
- цинк;
- мідь;
- йод.
Ще одна корисна властивість житнього хліба: він стимулює кишківник для синтезу більшої кількості серотоніну, що покращує сон і настрій.
Джерело: ukr.media