Осушувачі повітря: життя людини в здоровому мікрокліматі

Осушувачі повітря: життя людини в здоровому мікрокліматі

Поширеною проблемою мікроклімату в приміщенні є недостатня вологість повітря, але іноді нас турбує і конденсація води на стінах.

Яка вологість повітря вважається нормальною в квартирі

Для задовільного самопочуття людини відносна вологість повинна бути на рівні 45-60%. Але якщо цей параметр буде підвищено і досягне більше 70%, в приміщенні вже починає відчуватися випаровування, а також підвищується його питома теплоємність.

Вимірюють показник кількості води в повітряному просторі кімнати за допомогою гігрометра. Цей прилад можна придбати в будівельних магазинах або точках продажів побутових приладів.

Як зменшити вологість повітря в приміщенні

Для позбавлення від конденсату на поверхнях речей і стін кімнати, потрібно прийняти ряд відповідних заходів:

  1. Провітрювати приміщення. Відкриття вікон і дверей дозволять потоку повітря підсушити все вологі ділянки;
  2. Не сушити мокру білизну всередині будинку;
  3. Оснастити приміщення вентиляційною системою. Можливо, для цього потрібно поставити нові вікна з теплозберігаючих трикамерні склопакетами та якісними віконними рамами;
  4. Для басейнів і ванних кімнат оптимальним виходом буде установка додаткової витяжки.

Якщо більш простими методами проблему до кінця усунути не вийшло, тоді на допомогу приходять кондиціонери і адсорбційні осушувачі повітря. Ці прилади відносяться до кліматичній техніці, вони перетворюють пар з простору в конденсат. Ще висушити окрему стіну здатний і калорифер – він оснащений вентилятором і фізично переміщує потоки повітря.

Які бувають прилади для зменшення вологості повітря і як вони працюють

Коли людина вже вирішив позбутися від проблеми, пов’язаної з паротворенням в приміщенні, і має намір купити прилад, він повинен для себе визначитися, який апарат йому вибрати.

Сьогодні існує два види схожою по ефективності, але принципово різною по конструкції і принципу роботи кліматичної техніки, зменшує рівень вологості в приміщенні:

  • конденсаційні осушувачі повітря;
  • адсорбційні прилади.

Крім того бувають ці апарати побутового та промислового призначення.

Техніка, яка використовується для квартири і офісу, повинна мати привабливий дизайн. Продуктивність її 10-100 літрів рідини протягом доби. В основному вони мають практичну панель управління, датчик вологості повітряних мас, таймер. Додатково може працювати в якості очищувача повітря, оскільки там присутній повітряний фільтр.

Осушувачі повітря на виробництві потрібні для підвалів, складських та промислових приміщень. Дизайн апарату тут відходить на другий план, адже найголовніше – це його продуктивність (від 100 л на добу). Ця техніка поміщена в міцні сталеві корпусу, а оскільки вона важка, то в наявності є колеса і ручки, щоб зручно було її перемістити. Нерідко ці осушувачі повітря оснащені ТЕНами, що дозволяє їх використовувати і для опалення приміщень.

Так як поглиначі вологи ще не дуже широко відомими приладами для нашого потенційного покупця, то з кожним з них сенс познайомитися ближче.

Конденсаційні осушувачі повітря

Апарати, які допомагають позбутися від зайвої вологи, в основному нагадують кондиціонери. Переваги цих пристроїв в досить низькою ціною, великої потужності, енергоефективності.

Недолік їх полягає в тому, що осушити повітря менше 40% відносної вологості вони не можуть. Температурні межі їх ефективної роботи – 15-30%.

Суть їх роботи полягає в проходженні вологого повітря і перетворення його в конденсат. Повітряні маси потрапляють в осушувач за допомогою вентилятора, де є 2 пластинчасті теплообмінники, що містять фреон. Вони забирають тепло з повітря, а самі нагріваються. Холодоагент змінює свою структуру з рідкої на газоподібну. В результаті проходження вологого повітря осідає конденсат. Фреон в газоподібному вигляді повертається до компресора, знову змінює свою структуру і стає рідиною. Коли пара перетворюється в воду, сухе повітря повертається назад в кімнату.

Адсорбційні осушувачі повітря

Переваги даного типу осушувачів полягає в тому, що даний прилад може осушити потоки повітря до 30% відносної вологості. Адсорбційний осушувач здатний видаляти воду з повітря навіть при мінусових температурах, на відміну від першого типу. Ці властивості часто використовуються для підвалів і погребів. До недоліків відносять часту заміну адсорбційних фільтрів.

Робота цих приладів заснована на адсорбції, тобто вбиранні води з повітряних мас. Елемент, що містить речовину, яка поглинає вологу, називається ротором. Також присутній 3 вентилятора, і кожен з них виконує певну функцію. Перший втягує повітряні маси і представляє їх у адсорбентів, а він відразу вбирає вологу. Частково стиснене повітря рухається вперед в розподільну камеру, яка його ділить, і частина пропускає в простір кімнати, а частина підігріває в окремій камері, яка має ТЕН. Другий вентилятор направляє ці потоки знову на ротор, де він позбавляється від залишку вологи. Наступне пристрій для руху повітря направляє його до виходу з осушувача.Ця кліматична техніка позбавить від спертості повітря, запітнілих стекол, появи конденсату і утворення грибка.

Хоча попит на осушувачі повітря і нижче, ніж на зволожувачі, але при виникненні вогкості вони часто є незамінними. Дані прилади призводять параметри вологості повітря до нормальних показників, сприяє утворенню сприятливого мікроклімату для здоров’я людей і збереження меблів і приміщень.

На сайті osushiteli.ua кожен для себе підбере осушувач, який буде відповідати за всіма смакам і параметрам.