Що лікують овочеві соки

Лікування соками – що може бути приємніше і смачніше? Багато хто з нас вибирає тільки фруктові або ягідні соки, зовсім не помічаючи овочевих. А тим часом, вони корисні анітрохи не менше.

Соковите лікування

У тих, хто регулярно п'є соки, не буває таких проблем, як ламкі нігті, тьмяне волосся, погана шкіра. Лікарі-натуропати вважають, що фруктові та ягідні соки очищають організм, а от овочеві – відновлюють. В ідеалі такі соки повинні бути свіжими і з терміном «життя» до 30 хвилин.

Овочеві соки з лікувальною метою п'ють щонайменше як півгодини до їжі чи через півтора—дві години після. Основне правило: їх можна розбавляти водою, але не можна додавати цукор, сіль чи перець. Пити соки найкраще через трубочку, повільно і не поспішаючи – так корисні речовини засвояться повніше та швидше.

Скільки пити? При лікуванні овочевими соками дуже важливо дотримуватись дозування, у кожного овоча вона своя. Свіжовитий буряковий сік починайте приймати з 1 чайної ложки і поступово доведіть до 1/3 склянки, 3-4 рази на день. У будь-якому складі буряковий сік не повинен перевищувати 1/3 напою. Капустяний сік: 1 склянка 3-4 десь у день 40-50 хвилин до їжі. Томатний сік: по 0,5 склянки 3 десь у день. Соки редиски, редьки, цибулі, часнику, хрону та інших гострих овочів використовуйте в малих кількостях – 1-2 чайні ложки – як добавку до інших соків.

Морквяний сік покращує апетит і травлення (корисний при виразці), зміцнює зуби, підвищує імунітет, благотворно впливає на стан шкіри та зір. Але пити його занадто багато не варто – морква багата на жиророзчинний вітамін А (саме тому морквяний сік потрібно пити з вершками), надлишок якого може призвести до гіпервітамінозу і хвороб печінки.

Буряковий сік не менш корисний. Він вважається найціннішим для крові: стимулює утворення еритроцитів та підвищує рівень гемоглобіну. А ще це чудовий очисний засіб для печінки, нирок, жовчного міхура та майже ліки при гіпертонії та атеросклерозі. Допомагає і за безсоння. Чистий буряковий сік може викликати нудоту та запаморочення, тому краще потримати його трохи в холодильнику та змішати з морквяним у пропорції 1:3. 200 мл такої суміші на день – запорука відмінного самопочуття! При цьому на час бурякової сокотерапії доведеться відмовитися від м'яса та риби.

Капустяний сік – це, звичайно, на любителя. Зате в нього безліч переваг. Особливо корисний він тим, хто хоче схуднути та почистити організм. А ще він буде незамінний для хворих на запори, хронічний гастрит зі зниженою кислотністю, виразкою шлунка та 12-палої кишки, захворюваннями печінки та селезінки. Приймати капустяний сік потрібно теплому вигляді. І в жодному разі не варто його солити — інакше він стане шкідливим. Тільки врахуйте, що капуста призводить до газоутворення. Тому при схильності до метеоризму із цим соком треба бути обережними.

Противніше капустяного хіба що тільки картопляний сік. Але, як і капустяний, він допомагає подолати травні проблеми, очищає організм, а ще дуже корисний для нервової системи. Врятує він і від набряків. Але при тяжкій формі цукрового діабету, а також при зниженій кислотності шлункового соку його краще не вживати. Натомість і капусту, і картопля можна змішувати з іншими овочевими соками – огірковим, буряковим, морквяним та іншими.

Огірковий сік багатий на мінеральні солі, містить калій, кальцій, натрій і фосфор. А ще сік огірка – чудовий сечогінний засіб. Також він перешкоджає атеросклерозу та покращує пам'ять, зміцнює серце та судини, допомагає при поганому стані зубів та ясен, зберігає свіжість та тонус шкіри. За добу можна вживати до 100 мл чистого огіркового соку. Його дія посилюється у поєднанні з томатним соком (плюс крапля часнику), чорносмородиновим, яблучним та грейпфрутовим, а в комбінації з морквяним та буряковим він допомагає при лікуванні шкірних захворювань.

Томатний сік зміцнює та освіжає. Фітонциди, що містяться в ньому, пригнічують процеси бродіння в кишечнику, калій покращує роботу серця, а органічні кислоти регулюють обмін речовин. За вмістом аскорбінової кислоти він не поступається цитрусовим. В одній склянці – половина добової дози каротину та вітаміну С. Томатний сік п'ють у чистому вигляді, а також змішуючи з яблучним, гарбузовим та лимонним соками.

Сік селери вважається джерелом сили, зокрема й сексуальної. Він тонізує та покращує апетит, регулює травлення та очищає від шлаків, корисний людям з порушеним обміном речовин та надмірною вагою. Вітаміни С, що містяться в ньому, і вітаміни групи В, а також калій, кальцій і фосфор зміцнюють імунітет і допомагають відновитися після важких фізичних навантажень. Селера добре поєднується з іншими соками.

Гарбузовий сік багатий на вітаміни С, групи В, а також РР і каротином. Це чудовий сечогінний засіб, а також чудові «ліки» від хвороб серця, гіпертонії, ожиріння, холециститу. Крім того, напій з гарбуза підвищує рівень гемоглобіну в крові, виводить з організму шкідливий холестерин і зміцнює серцево-судинну систему. Пийте по склянці 3 десь у день їжі.

При хворобах шлунково-кишкового тракту, печінки та жовчовивідних шляхів, а також у гострих стадіях захворювань овочеві соки слід розводити водою у співвідношенні 1:3.

“Правильний” сік

Звичайно, краще якщо це свіжі соки. Однак обійдемося без фанатизму, тому що сучасні промислові методи консервації цілком дозволяють зберегти левову частку корисних речовин і мікроелементів. Частина вітамінів, звісно, гине під час обробки сировини. І все ж таки більша їх частина зберігається. Наприклад, у якісному соку після обробки зберігається до 80% вітаміну С, а він, як відомо, найчутливіший. Тому якщо немає часу і сил возитися із соковижималкою, сміливо вирушайте до супермаркету за «правильним соком». Особливо це актуально наприкінці зими та навесні, коли нашому організму так необхідні живі вітаміни. На що слід звернути увагу при покупці соку?

1. Вивчіть інформацію на упаковці. У соках не повинно бути ніяких ароматизаторів, смакових добавок та барвників. Якщо це не нектар, то там також не повинно бути цукру та регуляторів кислотності. У овочевих соках на упаковці обов'язково має вказуватися вміст солі та спецій. І неодмінно термін придатності. Ні в соках, ні в нектарах не повинно бути штучних консервантів.

2. Найкраще купувати не відновлені соки, а прямого віджиму — інформація про це повинна бути на упаковці. Такий сік отримують із щойно зібраних фруктів або овочів шляхом механічного віджиму, він проходить пастеризацію (швидке нагрівання та охолодження, щоб у сік не потрапили шкідливі мікроорганізми і він не зіпсувався) і зберігає свої корисні властивості.

3. По можливості вибирайте органічні соки, тобто виготовлені із сировини, вирощеної без хімічних добрив. Сьогодні сільгоспвиробники при вирощуванні овочів та фруктів використовують понад 100 різних пестицидів.

4. Дорослий чи дитячий? Вважають, що соки для дітей якісніші. Можливо, що так. Але, на жаль, це більше стосується європейських та американських виробників, ніж російських. Тому переплачувати за «особливо чистий дитячий сік» сенсу взагалі немає.

5. Найкраща упаковка для соку – скляна пляшка. Фахівці вважають, що жоден із сучасних пакувальних матеріалів не може замінити скло, коли йдеться про збереження корисних речовин протягом тривалого терміну. Вся справа в кисні, який може проникати в продукт через мікротріщини на згинах пакета. Потрапивши в сік, він вступає в хімічні реакції, які незмінно призводять до погіршення якості та втрати корисних властивостей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *