Майстерність у спадок

Кустарні промисли з виготовлення виробів з різноманітної еластичної сировини мають в Україні багаті і давні традиції, особливо на Поліссі. У лісостеповій зоні значне поширення має плетіння із соломи. Використовувались зазвичай житня або пшенична солома молочної стиглості та солома стиглого вівса. З цих матеріалів плели передусім дуже популярні головні убори – брилі для чоловіків.

Все літо перебуваючи серед своїх квітів на відкритому повітрі, іноді дуже жаркому і спекотному, Тетяна Вікторівна Гончаренко, медична сестра Житомирського обласного будинку дитини, завжди користується золотавим капешлюком, зроблений власноруч. Він легкий, закриває обличчя і плечі від палкого сонця. І до того ж просто красивий. І модний.

Навчив майстерно виготовляти капелюшки світлої пам’яті дідусь Петро Калістратович, здобувши знань і навичок плетіння від свого батька. Вже в 14 років Тетяна вміла сплести капелюшок. А прикрашати свої вироби вона почала трохи пізніше, ставши дорослішою. Сам дідусь був беручким до роботи. Йшовши в поле пасти худобу з одним ножем, ввечері приносив сплетеного кошеля.

Тетяна Вікторівна використовує зараз на практиці всі секрети майстерності, котрі передав їй Петро Калістратович. На полі треба нарізати стебел пшениці або жита молочної стиглості довжиною 30–40 см (від колоска до першого колінця). Потім стебла висушуються і зберігаються до тієї пори, коли будуть використані. Для роботи береться невелика кількість соломи (скільки може бути використано за один раз), намочується у воді. Вона стає гнучкою, податливою, еластичною. Якщо виконати всі вимоги до приготування матеріалу, то виріб може прослужити до 40 років.

Для виготовлення капелюшка плететься стрічка рівно, а також у зубчик, в луску, косичкою довжиною 15–17 метрів, потім зшивається. При бажанні готовий жіночий капелюшок можна прикрасити бантом або ж квітами, виготовленими із соломки.

Цікаві ідеї для виготовлення нових капелюшків Тетяна Вікторівна вже має, а нову цікаву техніку зшивання виробу ще обмірковує.

Бажаємо майстрині нових цікавих ідей та здійснення задумів!