Смажити на салі не небезпечно для здоров'я, оскільки під час горіння сало не виділяє канцерогенів. Цим воно відрізняється від рослинних олій, які мають нижчу температуру плавлення. Однак свої корисні властивості під час смаження сало втрачає, тому краще вживати його в солоному вигляді, розповіли лікарі-гастроентерологи, інформує Ukr.Media.
За словами експертів, сало — це тваринний жир, який потрібен нашому організму для побудови статевих гормонів. У салі міститься велика кількість жиророзчинних вітамінів A, D і E, а також такі елементи, як селен, кальцій, магній, марганець, фосфор, цинк, натрій, мідь, залізо, які покращують стан шкіри і волосся.
Від усіх інших жирів сало вигідно відрізняє вміст арахідонової кислоти, що бере активну участь у роботі серцевого м'яза та утворенні компонентів імунної системи. Жирні кислоти, що містяться в салі, мають жовчогінний ефект і сприяють виробленню хорошого холестерину, який знижує ризик розвитку атеросклерозу, повідомили медики.
Вони зазначили, що головним мінусом сала є його висока калорійність. У середньому на 100 грамів сала припадає 800 калорій. Тому вживання сала у великій кількості може дуже швидко призвести до набору ваги.
Для здорового організму корисно вживати не більше 30-40 грамів сала 2-3 рази на тиждень. Не рекомендується вживати сало за наявності каменів у жовчному міхурі, панкреатиті та захворюваннях кишківника. Також не варто їсти сало на голодний шлунок, щоб не викликати запалення підшлункової залози.
Джерело: ukr.media