Чи потрібно мити продукти з магазину і як це правильно робити, інформує Ukr.Media.
Для чого потрібно мити овочі та фрукти
Кишкові захворювання можуть бути викликані патогенними мікробами, що знаходяться на фруктах і овочах.
Людині, яка споживає інфіковані продукти, може знадобитися медична допомога і госпіталізація. На магазинній продукції можуть виявитися бактерії лістерії, кишкової палички і сальмонели. Це відбувається через неправильне зберігання або транспортування. Також причиною захворювань можуть послужити віруси, які поширюються контактним шляхом і передаються від людини до людини через предмети і продукти в магазинах. Лікарі рекомендують ретельно мити овочі й фрукти перед вживанням.
Візуального огляду недостатньо, щоб переконатися в чистоті придбаних товарів. Відсутність видимих слідів бруду на плодах не гарантує, що на них немає потенційно шкідливих для людини патогенів. Овочі та фрукти проходять через велику кількість людей — виробників, збирачів, персонал магазину. Це також створює додаткову ймовірність забруднення.
Чим небезпечні брудні продукти
Існує два основних ризики вживання в їжу немитих фруктів і овочів: бактеріальне забруднення і пестициди.
Добрива та засоби від шкідників допомагають фермерам вирощувати великі обсяги продукції. При цьому хімікати, в разі потрапляння в організм, несуть багато ризиків для здоров'я людини. Для людей, які не страждають будь-якими хворобами, незначне потрапляння в організм бактерій разом з продуктами не викличе ніяких проблем. Але для людини з хронічними захворюваннями органів травлення це може послужити пусковим механізмом для їх загострення. Також до великого ризику схильні люди з імунодефіцитом, для яких зустріч з патогенними вірусами і бактеріями може викликати негативні наслідки для здоров'я.
Не завжди достатньо просто вимити овочі або фрукти перед вживанням. У деяких випадках хвороботворні мікроорганізми потрапляють всередину плоду. Тому слід уникати покупки продуктів з видимими ушкодженнями і викидати їх, якщо вони вже вами придбані.
Як треба мити овочі та фрукти
Багато продуктів можна просто промити проточною водою. Цього буде цілком достатньо, щоб позбутися від більшості наявних на поверхні плодів бактерій. Продукти, перед тим як прибрати в холодильник, слід висушити. Надлишкова волога може служити додатковим розсадником хвороботворних мікроорганізмів. Вологі продукти будуть швидше псуватися і почнуть гнити. З цієї ж причини не усі продукти слід мити відразу, приходячи додому з торгового центру, ринку або магазину.
Краще цю процедуру зробити безпосередньо перед тим, як готувати їх.
Нема потреби при митті використовувати додаткові засоби. Мило, гелі для миття посуду та інші речовини можуть залишитися на пористій поверхні продуктів. Потрапляючи в організм, вони здатні дратувати слизову оболонку шлунка і кишечника, викликати алергічні реакції і отруєння.
Якщо продукти сильно забруднені, наприклад на коренеплодах залишився ґрунт, помийте їх у холодній воді з використанням м'якої щітки або губки. Це дозволить очистити поверхню овочів, не пошкодивши її.
Також слід мити фрукти перед вживанням, навіть якщо їх потрібно буде очистити від шкірки. Бактерії з апельсинів, мандаринів та інших цитрусових можуть потрапити на м'якуш плоду.
Поради як краще мити овочі та фрукти:
- Мийте овочі та фрукти під проточною водою;
- Мийте продукти, перш ніж очистити їх від шкірки;
- Використовуйте щітку або губку для миття овочів;
- Видаляйте пошкоджені ділянки плодів перед вживанням в їжу;
- Сушіть продукти, перед тим як прибрати в холодильник;
- Зберігайте швидкопсувні продукти в прохолодному місці;
- Використовуйте окремі обробні дошки для овочів і м'яса;
- Використовуйте окремий посуд для зберігання овочів і фруктів;
Як правильно мити фрукти
Для довготривалого зберігання деякі фрукти, наприклад яблука, покриваються спеціальним воском. Щоб позбутися від нього, помийте плоди під проточною водою з використанням м'якої щітки або губки.
Цитрусові можна мити в теплій воді або ошпарити окропом. Це не зашкодить їх щільній шкірці і видалить консерванти, що знаходяться на поверхні.
Виноград розділіть на невеликі грона. Після миття дайте воді стекти і просушіть.
Нерівну поверхню ананаса варто мити з використанням щітки. Попередньо не видаляйте листя. Це краще зробити після миття.
Баштанні культури-кавуни і дині — перед вживанням замочіть на 30-60 хвилин у холодній воді.
Як правильно мити овочі
Коренеплоди ретельно очищайте від слідів землі.
У цибулі зріжте залишки кореневої системи і очистить її від лушпиння. Потім промийте під проточною водою.
З білокачанної капусти видаліть верхні листки. Вони можуть бути не тільки брудні, але і мляві.
З цвітної капусти видаліть ножем потемнілі ділянки. Вимийте її в холодній воді.
Зелень уважно огляньте, видаліть мляві й засохле листя. Промийте в холодній воді.
Мийте продукти перед вживанням
Якщо ви купуєте овочі та фрукти із запасом, не поспішайте їх мити відразу ж.
Це краще зробити безпосередньо перед тим, як приготувати їх. Річ у тім, що на їх поверхні є речовини, що виконують роль захисного шару. При його видаленні продукт буде швидко псуватися. Краще прибрати плоди в темне і прохолодне місце. Попередньо дістаньте їх з пакета, так як може утворитися конденсат, через поліетилен він не випарується. Надлишкова волога сприяє швидкому гниттю овочів. Тому слід викласти в ящики з перфорацією або решітки, застеливши дно папером.
Ягоди теж слід мити безпосередньо перед вживанням. Вимиті полуниця, лохина, ожина досить швидко зіпсуються, якщо ви не плануєте їх використовувати в їжу відразу.
Джерело: ukr.media