Капуста — один з найпоширеніших овочів в світі. Всі види капусти корисні для людини. Склад і властивості капустяних овочів дуже схожі. Але серед них є як фаворити, так і аутсайдери, інформує Ukr.Media.
Більшість з нас знає хіба що білокачанну і цвітну капусту, яка у нас рідко буває «кольоровою» — частіше білою. А між іншим, різновидів цього овоча досить багато.
Білокачанна капуста
Найпоширеніший вид — це білокачанна капуста. Але як стверджують фахівці — це відносно бідний за своїм складом овоч. З усіх капустяних по користі він на останньому місці. Але зате вона дешева і добре зберігається всю зиму. Її сік має властивість загоювати. Тому, як засіб народної медицини, вона так популярна. Її сік в складі страв загоює виразки шлунку і дванадцятипалої кишки.
Потрібно пам'ятати, що капусту корисніше їсти сирою. Саме тоді вона містить більшу кількість вітаміну С.
Червонокачанна капуста
Вона красиво виглядає в салатах, і не тільки. За зовнішнім виглядом вона недалеко відійшла від білокачанної. Її червоне листя блідне від термічної обробки. За своїм складом вона схожа на свого білого брата. Але додатково має пігмент, який забарвлює листя. Він дуже корисний для сердечників — здатний зміцнювати стінки судин.
Найкорисніша капуста — броколі
Зелені бутони цієї капусти формують їстівну частину. На відміну від качанних побратимів, броколі не викликає зайвого газоутворення. Вона містить каротин і багато рослинних білків, які блокують утворення холестерину. Ще броколі називають спаржевою капустою, вже дуже вони на смак схожі.
Цвітна капуста
Це близький родич броколі. Як відомо, цвітна капуста буває не тільки біла, але і синя, червона, жовта. У ній багато білків і вітамінів. Цвітна капуста — дієтична страва. Вона корисна, але є один мінус — її не рекомендують людям з сечокам'яною хворобою. У їжу придатні бутони, що не розкрилися. Їстівна частина повинна бути оточена зеленим листям. Це показник якості цвітної капусти.
Брюссельська капуста
Брюссельська капуста — це безліч маленьких качанчиків. У ній в тричі більше рослинного білка, ніж в білокачанній. А також величезна кількість вітаміну С! Але при неправильному приготуванні вона гірчить. Щоб цього уникнути, потрібно при варінні в воду додавати сіль або лимонний сік. Брюссельська капуста багата калієм, а це важливий і корисний елемент для серцево-судинної системи. Брюссельська капуста не викликає урагану в животі, тому її можна їсти навіть дітям.
Пекінська капуста
Це дуже популярний і улюблений багатьма салатний овоч. Смакові характеристики пекінської капусти зберігаються навіть при зберіганні. Вона багата амінокислотами, калієм і магнієм. Як у всіх видів капусти сік має бактерицидні властивості і тому овоч рекомендують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Низький вміст клітковини не викликає метеоризму і підвищеного навантаження на шлунок.
Кольрабі
Це, скоріше, не капуста, а качан. Стебло кольрабі вживають в їжу. Головне не купити старий, сухий і майже задерев'янілий качан. Кольрабі містить вітамін А, С і вітаміни групи B. У ній багато кальцію. До складу кольрабі входить тартронова кислота, яка перешкоджає утворенню жиру з вуглеводів. Її рекомендують для дієтичного харчування навіть вагітним і маленьким. Вона сприяє поліпшенню роботи печінки, загоєнню виразок, підвищує апетит, очищає від шлаків і токсинів. Краще за всіх капустяних овочів знижує рівень холестерину в крові.
Джерело: ukr.media