Режим харчування впливає людей не менше, ніж раціон. Нещодавно вчені з'ясували, як час, відведений на їжу, відображається на тривалості життя та здоров'я.
Представники науки з Америки вважають, що вживання денної норми калорій за 10 годин сприяє усуненню проблем з обміном речовин, пов'язаних із порушеннями добового циклу.
У людей та тварин є гени, що підтримують біологічні процеси, пов'язані зі зміною дня та ночі (циркадний ритм). Такі процеси, у свою чергу, регулюють травлення та регенерацію клітин.
Буває так, що зміна часового поясу чи захворювання стають причинами порушення циркадного ритму. В результаті порушується процес травлення та метаболізм, що стає причиною погіршення здоров'я.
Вчені деактивували у гризунів гени, що регулюють циркадний ритм, та розділили піддослідних на 2 групи. Перша група мала доступ до їжі у час, а друга – лише протягом десятигодинного проміжку. Харчування у двох груп було однакове.
Через деякий час вчені проаналізували стан здоров'я гризунів. У першої групи були виявлені патології в печінці через жири, діабет та набір ваги. У другої групи мишей проблем зі здоров'ям не було.
Вчені вважають, що якщо вживати їжу з десятигодинним інтервалом, можна покращити здоров'я та продовжити життя, навіть якщо біологічні ритми порушені.
Дослідження у цьому напрямі вчені планують продовжувати. Отримані відомості допоможуть людям відрегулювати режим харчування на користь здоров'я, від якого залежить тривалість життя.