Чому сир із пліснявою вагітним жінкам краще не їсти

Жінки, що знаходяться в очікуванні дитини, часто дивують незвичайними смаковими пристрастями. Це пояснюється перебудовою організму, головним завданням якого стає розвиток плоду. Білкові продукти обов'язково повинні бути присутніми в меню майбутньої мами, але багато фахівців погоджуються із тим, що вагітним не можна сир із пліснявою. Чи так це насправді?

У чому небезпека сиру з цвіллю для матері і дитини?

Вагітним дійсно краще забути про такі ласощі як сир з пліснявою, щонайменше, до пологів. Цей продукт дійсно може бути небезпечним, але не через цвіль, а через ймовірну присутність у ньому такої бактерії як лістерія, інформує Ukr.Media.

Вона мешкає в ґрунті, воді, траві. Під час вживання останньої можуть заражатися тварини, а через молочні продукти може заразитися і людина. До переліку небезпечних продуктів входять: недостатньо термічно оброблене м'ясо, недостатньо добре вимиті плоди, непастеризовані сири або сири з делікатною пастеризацією.

Відзначалися випадки, коли ця паличкоподібна бактерія виявлялася в морозиві і вершковому маслі. Ймовірність зараження більш висока у дітей, людей похилого віку, людей зі слабким імунітетом і жінок, які чекають на народження дитини. Саме тому вагітним не можна сир з пліснявою: вживання такого продукту пов'язане з дуже високим ступенем ризику зараження лістерією.

Прояви лістеріозу

Таке захворювання як лістеріоз, часто маскується під звичайну ангіну і здатне протікати безсимптомно, може викликати загибель плода, спровокувати викидень і стати причиною інших ускладнень, зокрема, проблем із центральною нервовою системою дитини. За найменшої підозри треба терміново повідомити лікаря, що слідкує за вагітністю, і здати аналізи. Якщо збудник виявлений на ранній стадії та терапія своєчасна, то прогноз найбільш сприятливий як для жінки, так і для малюка.

Які види сиру можна їсти вагітним?

Майбутнім мамам не тільки можна, але і потрібно їсти сир, оскільки цей продукт багатий на кальцій та білок. До раціону можна включати тверді сири (чеддер, пармезан, халумі та інші), а також готувати страви з використанням м'яких сортів — маскарпоне, моцарели, вершкового сиру. А ось про брі, камамбер, камбоцол, рокфор, м'які сорти з козячого та овечого молока треба забути, щонайменше, до кінця вагітності.

Майбутнім мамам бажано віддавати перевагу твердим сортам, купувати тільки пастеризовані продукти і суворо дотримуватись правил та термінів їх зберігання. Від усіх несвіжих запасів треба негайно позбуватися.

Сир можна їсти не тільки у вигляді банальних бутербродів, але і додавати його до випічки, спагеті, омлету, піци. Тверді сорти відмінно поєднуються з шинкою, помідорами, баклажанами, зеленню, оливками, ягодами. Крім сиру майбутнім мамам обов'язково треба включати до раціону й інші молочні продукти — сир, сметану, кисле молоко, айран. Вони позитивно впливають на кишківник, покращують травлення і заповнюють брак важливих мікроелементів та вітамінів.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *