«Я – Українка» – персональна виставка Оксани Дедюль

«Я – Українка» – персональна виставка Оксани Дедюль

6 квітня в приміщенні арт-вітальні Житомирської обласної наукової медичної бібліотеки відбулось урочисте відкриття персональної виставки української народної вишивки і ляльки – мотанки Оксани Петрівни Дедюль «Я – Українка».

За спеціальністю Оксана Петрівна – медична сестра. Після закінчення Житомирського медичного училища з 1988 по 2013-й рік працювала в Житомирському обласному стоматологічному об’єднанні.Мала вищу кваліфікаційну категорію, була нагороджена відзнаками за сумлінну працю. Відпрацювавши 25 років, пішла на пенсію за вислугою років.

Це ії перша персональна виставка. В експозиції представлено жіноча, 5 чоловічих , 3 дитячих вишитих сорочок, рушники і більш 80-ти унікальних ляльок-мотанок.

За словами майстрині, вишивкою вона зацікавилась біля 10-ти років потому. Ії перша вчителька, яка навчила секретам української народної вишивки – Зоя Борисівна Расенчук, майстер народної творчості.

Зараз в доробку Оксани Петрівни близько 50-ти вишиванок та майже 20 рушників, окрасою яких є аутентичні геометричні орнаменти. візерунки, які можна читати, як книгу.У своїх роботах вона поєднує декілька технік вишивання: «зерновий вивід», «солов’їні вічка». «мережка», «вирізування» та інші.

А з 2013 року майстриня захопилась виготовленням незвичайних ляльок-мотанок. Це – традиційна слов’янська іграшка-оберіг, історія якої ведеться з часів трипільскої культури.

Оксана Петрівна Дедюль розповідає про різноманітні види лялечок, представлених на виставці :

«-Лялька-мотанка «Вишенька» символізує зрілу наречену. Лялечка допомогає дівчині або жінці знайти пару.Лялечка-дзвіночок-оберіг гарного настрою,який приносить у дім радість та веселощі. Лялька «Калитка-травниця».Ця лялька наповнена запашною лікарською травою.Лялька «на щастя»- жіночий, дівочий оберіг. «На вдалий шлюб».Це стовпчикова лялька без рук з дерев’яним стержнем в основі, що символізує чоловічий початок у жіночому образі..».

Усі експонати , які демонструються, зроблениі з любов’ю до рідної землі. до традицій власного народу. Вони радують око і гріють душу.

Для численних гостей , присутніх на презентації, майстриня провела міні мастер-клас по виготовленню ляльки-мотанки «Брязкальце», голівка котрої робиться з горішка, в якому 7 насінин гречки.

Винуватицю урочистості привітала українською піснею та чудовою грою на бандурі лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Світлана Ніконорова.

Поздоровили майстриню з дебютною виставкою і щиро побажали їй творчої наснаги замісник голови Богунської районної ради народних депутатів Людмила Петрівна Янушевич, представники обласного відділу культури та міського на чолі з начальником Олегом Володимировичем Роговим, працівник Обласного центру народної творчості Надія Константинівна Сегеда, майстри декоративно-прикладного мистецтва, друзі та рідні.

Ця виставка – свято душі для Оксани Петрівни Дедюль і яскрава подія для нашої бібліотеки.