11 продуктів, які потрібно додати свій раціон, щоб підтримати здоров’я щитовидної залози

Ви часто відчуваєте втому, млявість і смуток? Ви набрали вагу, хоча не можете сказати, що переїдає?

Цілком можливо, що у вас гіпотиреоз – збій в роботі щитовидної залози, як і у 27 мільйонів людей у всьому світі. Ця крихітна залоза у формі метелика біля основи шиї відповідає за регулювання кількох важливих функцій організму. Результатом може бути втома, уповільнений метаболізм, що призводить до збільшення ваги, сухість шкіри і волосся, затуманене мислення і депресія. У жінок ці симптоми спостерігаються частіше, ніж у чоловіків, інформує Ukr.Media.

Зазвичай при низькому рівні гіпофіз посилає сигнал про викид в кров тиростимулюючого гормону (ТСГ). Іноді, незважаючи на підвищення рівня ТСГ, щитовидна залоза все одно не виконує свою роботу. Це називається первинний гіпотиреоз.

В інших випадках щитовидна залоза і зовсім не отримує сигнал, необхідний для збільшення ТСГ. Результатом є вторинний гіпотиреоз. У будь-якому випадку, симптоми однакові. Дослідження показують, що коригування дієти є ефективним доповненням до лікування щитовидної залози.

11 продуктів, які потрібно додати свій раціон, щоб підтримати щитовидну залозу:

Яблука

Ртуть та інші важкі метали пов'язують з гіпотиреозом. Яблука, сливи, груші та цитрусові багаті пектинами – желатиновими волокнами, які допомагають виводити ці метали з організму і зменшують їх кількість на 74%. Їжте їх свіжими або додавайте в різні страви. Коли ви їсте яблука, не очищайте шкіру, тому що саме там знаходиться найвища концентрація пектину.

Бразильські горіхи

Згідно з дослідженнями, однією з причин гіпотиреозу може бути дефіцит селену. Цією важливою живильною речовиною багаті бразильські горіхи. Також багаті селеном яловичина, індичка, курка, тунець, сардини, яйця і боби. Однак не слід приймати добавки селену без призначення лікаря, тому що його надлишок може бути токсичним.

Нут

Їжа з високим вмістом клітковини може допомогти контролювати запори, часто пов'язані з гіпотиреозом. Нут не тільки багатий клітковиною – він також містить цинк, важливий поживний елемент для здорової функції щитовидної залози. нут можна додавати в салат або запікати з брюссельською та цвітної капусти.

Гарбузове насіння

Смажене гарбузове насіння відмінно підходять для перекусу, якщо у вас гіпотиреоз. Воно також багате цинком. Його можна додавати у вигляді пюре до авокадо, кинзи і лайму, щоб приготувати гуакамоле. Інші джерела цинку – це устриці, омари, краби, бобові, горіхи та насіння соняшнику.

Водорості

Йод є важливим мінералом для здорової функції щитовидної залози. При дефіциті йоду рекомендують водорості, рибу, молочні продукти і яйця. Не знаєте, як готувати водорості? Спробуйте так: замочіть водорості приблизно на 20 хвилин у гарячій воді. Злийте і додайте рисовий оцет, кунжутне масло, мед, тертий імбир і нарізану зелену цибулю.

Йогурт

Хвороба Хасімото – аутоімунне захворювання, є частою причиною гіпотиреозу. Її пов'язують з дефіцитом вітаміну D. Боріться з цим, випиваючи чашку йогурту щодня. Іншими хорошими джерелами вітаміну D є лосось, свинина, яєчні жовтки і сидіння на сонці протягом 20 хвилин.

Сардини

Сардини відмінно підходять для підтримки функції щитовидної залози. Вони багаті омега-3 жирними кислотами, які зменшують запалення і підвищують імунітет. Це знизить ризик розвитку хвороби Хасімото. Сардини можна використовувати в багатьох смачних рецептах – тушкувати їх в томатному соусі, подавати поверх пасти або з розсипчастим рисом.

Гуггул

Ця трава використовувалася в аюрведичній медицині протягом століть. Сучасні дослідження показують, що гуггул запобігає гіпотиреозу, перетворюючи певні гормони у більш потужну форму. Ви також можете побачити його під іменами gugulipid, guggulsterones або Commiphora mukul.

Вітамін А

Жиророзчинний вітамін А важливий для здорового обміну речовин. Одне дослідження показало, що 25 000 МО вітаміну А значно знижують рівень ТСГ у крові. Високі рівні ТСГ зазвичай вказують на гіпотиреоз. Добавки з вітаміном А випускаються в двох формах: каротиноїди і провітамін А. Будьте обережні із заздалегідь приготованими добавками вітаміну А. Високі дози можуть бути токсичними. Рекомендоване дозування становить 5000 МО в день.

Вітамін Д

Вітамін D важливий для здорової імунної системи. Його бракує багатьом, особливо тим, хто живе в північній півкулі. Низький вміст вітаміну D пов'язаний з Хашимото та іншими автоімунними захворюваннями. Оскільки у пацієнтів з гіпотиреозом, як правило, низький рівень вітаміну D, може знадобитися його харчова добавка.

Цинк

Цинк, мідь, селен та інші мікроелементи вкрай важливі для здоров'я, адже їх дефіцит може призвести до гіпотиреозу. Крім того, більшість людей з гіпотиреозом відчувають дефіцит цинку. Нестача цинку призводить до уповільнення метаболізму білків. Цинк також необхідний для утворення ТСГ, і його запаси можуть бути важливими для осіб з гіпотиреозом.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *