Цей смачний та корисний продукт вживати можна не всім. Так, свиняче сало (та інші його види) не варто вживати дітям до 3 років та людям старших за 70 років. Все-таки це досить щільна їжа, концентрат жирів, який потребує активності, зрілості ферментів, нормальної роботи жовчного міхура, інформує Ukr.Media.
У малюків травлення ще недосконале, а у людей похилого віку нерідко є проблеми з жовчовиділенням. При перетравленні сала йде підвищене навантаження на підшлункову залозу та печінку, можливі неприємні відчуття та нетравлення.
З цієї причини сало протипоказане:
-
якщо є загострення гастриту,
-
людина страждає на гострий панкреатит, холецистит,
-
при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки чи шлунку.
Можливі загострення, погіршення стану, нудота, нездужання.
При цьому у складі сала міститься велика кількість цінних жиророзчинних вітамінів — це А, Е, D. Причому вони добре засвоюються в комбінації з жирами. Також сало містить досить багато арахідонової кислоти — ця незамінна жирна кислота «включає» імунну відповідь нашого організму на віруси та бактерії, бере участь у обміні холестерину.
З погляду здорового харчування максимальну користь може лише принести солоне сало, бо воно не піддається тепловій обробці, на відміну від інших видів (копчене, варене, смажене).
До речі, не можна поєднувати сало з молоком та молочними продуктами. Їх варто вживати в різні години. Кількість ферментів, що розщеплюють молоко у кишечнику, з віком зменшується. Тому перетравлення молока стає для організму тяжкою роботою.
Джерело: ukr.media