Сьогодні світ повально відмовляється від "молочки", але чи варто слідувати моді? Дієтологи дали відповідь на популярне питання, інформує Ukr.Media.
За молоком і молочними продуктами закріпилася репутація здорових і корисних продуктів. Звичайно, ці продукти — джерела білка, жиру, вітамінів та одні з головних джерел кальцію — мінералу, необхідного для кісток і зубів. Але є люди, яким молочні продукти зовсім не йдуть на користь. У зоні ризику перш за все ті, хто страждає від непереносимості лактози.
Буває так, що люди борються з неприємними симптомами після вживання молочних продуктів протягом багатьох років, перш ніж дізнаються, від чого в них виникає дискомфорт. За статистикою, у більшої половини дорослого населення з віком може виникнути непереносимість молочного цукру — лактози, основного вуглеводу в молочних продуктах. ⠀
Після вживання молочних продуктів, які містять лактозу, вони відчувають болі в животі, здуття живота, нудоту, діарею. ⠀
У нормі в тонкому кишечнику є фермент — лактаза. Він розщеплює молочний цукор (лактозу) на молекули глюкози і галактози. Коли в організмі виробляється недостатньо цього ферменту, з'являється непереносимість лактози. ⠀
Тоді молочний цукор надходить у товсту кишку не розщепленим ферментом і стає живильним середовищем для бактерій, які там живуть. Бактерії виділяють вуглекислий газ, водень і метан. Ці гази — причина здуття у людини. Крім цього, скупчення лактози притягує в кишечник велику кількість води, в результаті чого виникає діарея.
Ступінь і причини лактозної непереносимості бувають різні. Це можна дізнатися здавши аналіз крові, де буде видно по якому типу у людини непереносимість. Можна застосувати елімінаційну дієту — виключити молочні продукти на тиждень, а потім вводити їх і спостерігати за реакцією організму.
Проведення досліджень повинне дати чітку відповідь, чи страждаєте ви від непереносимості лактози, чи повинні виключити молочні продукти з вашого раціону і замінити їх на безлактозні.
Багато людей, у яких є непереносимість лактози можуть важко перетравлювати свіже молоко, але на кисломолочні продукти з лактозою дискомфорту не виникає.
Наприклад, м'який сир, твердий сир або йогурт. Ці продукти виробляються з використанням процесів бродіння, які розщеплюють більшу частину лактози. І якщо такі кисломолочні продукти не викликають небажаних реакцій в організмі, вони можуть і далі залишатися в раціоні харчування.
Головне — визначити для себе вид продукту і частоту його вживання.
Тим, хто молочні продукти виключає повністю, слід пам'ятати, що при безмолочній дієті, важливо стежити за наявністю в раціоні інших джерел кальцію, вітаміну А, В2 і вітаміну Д для попередження їх дефіциту.
Джерело: ukr.media