Нове дослідження показало, що вживання рослинних олій замість вершкового масла може суттєво подовжити життя. Аналіз даних за 30 років підтвердив, що різні типи жирів мають різний вплив на здоров'я, інформує Ukr.Media.
Вчені з Гарварду, MIT і Массачусетської лікарні Бригама вивчили інформацію про здоров'я та харчування 221 054 осіб з трьох довгострокових дослідницьких проєктів. Учасники заповнювали анкети і здавали аналізи кожні чотири роки.
З'ясувалося, що люди, які вживали багато вершкового масла, мали на 15% вищий ризик ранньої смерті порівняно з тими, хто їв його мінімально. Вживання рослинних олій (оливкової, соєвої, ріпакової) знижувало загальний ризик смертності на 16%.
Кожні 10 грамів вершкового масла на день збільшували ризик смерті від раку на 12%. Збільшення споживання рослинних олій на 10 грамів на день знижувало ризик смерті від раку на 11% і від серцево-судинних захворювань на 6%.
Моделювання показало, що заміна всього 10 грамів масла на таку ж кількість рослинної олії може знизити смертність від раку і загальну смертність на 17%.
Різниця пов'язана з тим, що рослинні олії багаті на ненасичені жири, тоді як масло містить насичені жири, що підвищують рівень "поганого" холестерину, пов'язаного з ризиком серцево-судинних захворювань.
За словами провідного автора Юй Чжана з Гарварду, результати виявилися несподівано значущими: навіть невелика корекція харчування може суттєво знизити ризик передчасної смерті.
Джерело: ukr.media