П’ять невдалих поєднань із гречкою: перетворюють корисну крупу на джерело шкідливих речовин

Найчастіше гречку не їдять порожню. Зазвичай страву доповнюють різними інгредієнтами. Однак деякі продукти вбивають корисні властивості крупи. Лікарі-нутриціологи розповіли про 5 невдалих поєднань, інформує Ukr.Media.

Молоко

Гречку не варто їсти з молоком. Таке поєднання перешкоджає засвоєнню заліза та цинку. Але це менша з бід. Насправді залізо і цинк з гречки й без молока засвоюються не дуже добре.

Набагато небезпечніше те, що в подібних стравах крім і без того калорійного молока додають олію, цукор, сухофрукти та інші солодкі продукти. У підсумку виходить страва, в якій більше шкоди, ніж користі.

Молоко, цукор, мед, варення, цукати — всі ці продукти швидко підвищують рівень цукру в крові та можуть викликати різкі перепади енергії. Крім того, вони сприяють розвитку ожиріння, діабету та інших метаболічних порушень.

Як альтернативу можна використовувати рослинне молоко і свіжі ягоди або фрукти, але в помірних кількостях.

Вершкове масло

Якщо часто їсти гречку з маслом, можна з часом нажити ожиріння. Цей продукт істотно підвищує калорійність готової страви.

Крім того, масло уповільнює процес травлення і може спричиняти відчуття тяжкості та дискомфорту в шлунку.

Тому краще обрати корисніший аналог — нерафіновану рослинну олію. Наприклад, лляну. Але і з рослинною олією важливо знати міру і не наливати занадто багато.

Ріпчаста цибуля

Гречку часто поєднують із цим продуктом. Однак із такою стравою варто бути акуратнішими. Річ у тім, що цибуля (попри всю свою користь) містить велику кількість фруктози. Простий цукор може спричиняти бродіння в кишківнику і, як наслідок, здуття та діарею. Оскільки ті самі проблеми можуть виникати і від гречаної крупи, поєднувати ці два продукти потрібно з обережністю.

Якщо без цибулі не обійтися, потрібно використовувати її в помірних кількостях і попередньо обсмажувати на невеликій кількості олії.

Гриби

Гречка з грибами — традиційна страва української кухні. Вона була придумана для того, щоб збільшити поживність крупи, особливо в дні посту. Зараз страву часто їдять вегетаріанці та інші люди, які не їдять тваринний білок. Гриби дійсно за багатьма параметрами слугують альтернативою м'ясу. Це джерело рослинного білка. У грибах багато клітковини, вітамінів групи В, селену та інших важливих нутрієнтів. Але важливо пам'ятати, що і гречка теж чудове джерело рослинного білка. І надлишок цього макронутрієнта у страві може призвести до відчуття тяжкості та дискомфорту в шлунку.

Щоб знизити ризик, краще вибирати лисички або білі гриби й не класти багато грибів.

Червоне м'ясо

У червоному м'ясі багато насичених жирів і холестерину. Ці речовини можуть підвищувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань і деяких видів раку. Крім того, і м'ясо, і гречка засвоюються організмом досить складно. Тому таке поєднання може викликати відчуття важкості та сонливості після їжі.

Якщо ви любите гречку з м'ясом, обирайте пісні сорти та готуйте страву без додавання олії.

Найкращим поєднанням для гречки лікарі вважають свіжі овочі, зелень, приготовану на пару рибу.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *