У чому секрет користі томатного соку та як його краще вживати

Томатний сік багатий на серотонін, який також відомий як «гормон щастя». У його складі є лектини, хоча вони не дуже засвоюються організмом, бо прикріплюються до клітин кишківника, руйнуючи його стінки. Однак, не варто турбуватися, оскільки вчені досі не виявили негативних наслідків їхнього впливу. Навпаки, і томати, і сік із них надзвичайно корисні, інформує Ukr.Media.

Користь

Свіжовичавлений томатний сік кращий, оскільки містить більше корисних речовин. Цей напій містить цілий комплекс вітамінів групи B, а також мінерали: калій, магній, фосфор, мідь, цинк і залізо. Бета-каротин, що міститься у складі, є попередником вітаміну A і надає насиченого червоного кольору, як і вітамін B3 (нікотинова кислота) та антиоксидант.

Дещо іншою формою бета-каротину є лікопін, який допомагає в запобіганні ракових та інших серйозних хвороб.

Деякі джерела радять уникати вітаміну K, що міститься в помідорах, у разі гемофілії — захворювання, пов'язаного з порушенням згортання крові. Однак, цей вітамін сприяє згортанню крові та синтезу білків для зміцнення кісток.

Для жінок цей продукт ідеальний для дієт і підтримання краси завдяки своїй низькій калорійності (100 мл містять лише 17 ккал), високому вмісту води та здатності давати довгу ситість.

Вітамін B7 (H) або біотин покращує засвоєння білків, жирів і вуглеводів, підтягує шкіру завдяки колагену і покращує колір обличчя. Жири перетворюються на енергію.

Говорячи про різновиди соку: свіжовичавлений містить вітаміни A і C у повному обсязі. Відновлений сік, який частіше можна знайти в магазинах, корисних речовин містить значно менше, оскільки вихідний порошок піддавався тривалій обробці. Відновлені соки містять багато консервантів, а їхнім єдиним плюсом є триваліший термін зберігання.

Корисна інформація

Рекомендується вибирати соки, вироблені влітку або восени, оскільки в них менше консервантів порівняно з продукцією зими та весни.

Проблеми зі здоров'ям та алергічні реакції можуть стати причиною відмови від томатного соку в таких випадках:

  • Панкреатит.
  • Холецистит.
  • Гепатит.
  • Подагра.
  • Швидке виділення шлункового соку.
  • ГЕР.
  • Цироз печінки.
  • Підвищений гемоглобін.
  • Грудне вигодовування за наявності висипу в дитини.
  • Алергії на рослинні пігменти.
  • Інтоксикація.

Передозування може призвести до:

  • Гастриту.
  • Каменів у нирках (особливо в разі поєднання з продуктами, багатими на крохмаль і білки).
  • Печії.
  • Проносу.
  • Нападів нудоти.

Людям із діабетом рекомендується обмежити споживання до 200 мл на день, оскільки томатний сік допомагає регулювати рівень глюкози.

Дана стаття носить виключно інформаційний характер. Перед використанням даних, наданих вище, проконсультуйтеся з сертифікованим фахівцем. Редакція не гарантує будь-які результати і не несе ніякої відповідальності за шкоду або інші наслідки, які можуть виникнути внаслідок використання відомостей, наданих вище.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *