Фосфор — не просто корисний, а й життєво необхідний для здоров'я і повноцінного функціонування організму мікроелемент. Рівень його споживання безпосередньо впливає на засвоєння поживних речовин і вітамінів (у тому числі вітамінів групи B), підтримання нормальної роботи нирок і серця, а також стан зубів і суглобів. Крім того, фосфор бере безпосередню участь у енергетичному обміні і регуляції рівня гормонів та кислотно-лужного балансу. Нестача фосфору у організмі може позначитися на когнітивній діяльності і роботі мозку, а також стати причиною слабких кісток, систематичного болю у суглобах, зубного карієсу і проблем з концентрацією уваги. До того ж, брак цього елемента може призвести до анемії і ослаблення імунітету, інформує Ukr.Media.
Більша частина фосфору надходить у наш організм з продуктами харчування. Нестача фосфору — явище досить рідкісне, яке найчастіше зустрічається у людей з порушеннями роботи нирок і прихильників вегетаріанського харчування, оскільки м'ясо, риба і морепродукти — одні з основних джерел фосфору. Велика кількість фосфору міститься у таких видах риби, як лосось, короп, тунець, біла риба, тріска, скумбрія, сардини. Багато фосфору також у устрицях, креветках, мідіях і крабовому м'ясі. Розповідаємо, у яких ще продуктах міститься багато фосфору і де його шукати вегетаріанцям.
Сир і молочні вироби
Найкраще фосфор засвоюється організмом, коли він потрапляє у нього приблизно у рівних кількостях з кальцієм. Тому одним з кращих джерел фосфору вважаються, у тому числі, молочні вироби. Особливо багато фосфору міститься у сирах, у тому числі у пармезані, моцарелі і козячому сирі.
Часник
Часник, що відомий своїми антибактеріальними властивостями, зміцнює імунну систему, допомагає знизити рівень поганого холестерину, нормалізує тиск і, до того ж, може запобігти розвитку раку, інфаркту та інсульту. У часнику міститься величезна кількість корисних мікроелементів, у тому числі залізо, фосфор, цинк і багато вітаміну С.
Броколі
Броколі — неймовірно цінний дієтичний продукт з багатим вмістом вітамінів і поживних речовин, і при цьому низькою калорійністю. За корисними властивостями конкуренцію йому може скласти лише усіма улюблений авокадо. Крім фосфору у броколі містяться вітаміни В1, В2, С, РР, В, С і Е, а також кальцій, магній, клітковина і антиоксиданти.
Зернові культури
Відмінним джерелом фосфору є ячмінь, пшениця, овес і кукурудза, у якій зосереджена найбільша кількість цього мікроелемента. Саме тому кукурудзяне борошно, що не містить глютен і, до того ж, багате на калій, кальцій, магній, клітковину і вітаміни групи В, може стати відмінною заміною пшеничного борошна.
Соя та інші бобові
Зокрема, сюди можна зарахувати, наприклад, червону і білу квасолю, сочевицю і соєві боби, причому останні особливо багаті на фосфор.
Джерело: ukr.media