Розбавляти чи не розбавляти: чи можна змішувати кип’ячену воду з сирою

Серед співвітчизників щільно закріпилася думка про те, що окріп і «сиру» воду не можна у жодному разі змішувати. Нібито подібна дія виключно шкідливо для людини, у тому числі її травної системи. Народна мудрість — штука, звичайно, корисна, однак і вона іноді дає промашки. Чи не є подібні заяви черговою надуманою помилкою? Розберемося в питанні змішування кип'яченої і некип'яченої води послідовно, а також з'ясуємо, звідки з'явилося дане судження, інформує Ukr.Media.

Правило про неприпустимість змішування "сирої" і кип'яченої води прийшло до нас ще з часів глибокої давнини. Хоча наші предки не знали про існування мікроорганізмів, вони були блискучими емпіриками і досвідченим шляхом з'ясували, що від брудної, нефільтрованої і некип'яченої води можуть початися проблеми зі здоров'ям. Тому в ті далекі часи змішування кип'яченої і некип'яченої води дійсно було не просто шкідливо, а часто ще й небезпечно. Кип'ятіння ж вбивало абсолютну більшість мікробів і паразитичних організмів, що мешкають у воді.

У наш час у воді, що тече з крана, немає ні небезпечних паразитів, ні бактерій. Все тому, що вода проходить спеціальну хімічну очистку і фільтрацію. Отруїтися такою фактично неможливо. Безумовно, якість води з крана завжди викликає питання. Однак, рівень її чистоти астрономічно вищий в порівнянні з водою з річки або озера. Тому в наш час заборона про те, що не варто змішувати «сиру» і кип'ячену воду, фактично перетворюється в живий міф. Прикладного сенсу у такої "поради" дуже мало, у всякому разі, якщо вода у вашому місті фільтрується досить якісно.

Водночас вже в нашу дійсність з'явився інший спосіб пояснення заборони на змішування. Деякі громадяни стверджують, що у воді з крана під час кип'ятіння знищуються небезпечні солі і важкі метали. По-перше, дійсно небезпечних солей і металів у воді з крана бути не може. А якщо вони там все-таки є, то в населеному пункті є серйозні проблеми на водоочисній станції. По-друге, ті солі і метали, що все-таки є у воді з крана, нікуди не зникають під час кип'ятіння. Максимум, вони розпадаються або змінюють свій агрегатний стан, випадаючи в осад. Всі ці солі безпечні для людини, а деякі навіть використовуються в якості добавок в харчовій промисловості.

Так чи можна змішувати "сиру" і кип'ячену воду? Технічно — так, з чистою совістю. Однак, як відомо, береженого Бог береже, і кожен вирішує для себе сам.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *