З цим овочем пов'язана велика кількість міфів. Один із них свідчить, що фіолетова картопля набагато корисніша за білу. Біологи висловилися з цього приводу, інформує Ukr.Media.
За словами вчених, колір шкірки являє собою сортову ознаку, яка ніяк не впливає на якість продукту. А ось колір м'якоті картоплі — це вже більш цікаве питання. Вона буває жовтою, білою і червонуватою. У першій велика кількість каротину, у другій — крохмалю, а в третій — антоціанів, які корисні в разі очних захворювань, зміцнюють імунітет, перешкоджають виникненню злоякісних новоутворень.
Таким чином, виходить, що червонувата всередині картопля найкорисніша, проте вона може становити небезпеку для людей з алергією, хворобами шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки.
Найшкідливіший зелений колір м'якоті, що свідчить про високий вміст соланіну — отруйної органічної сполуки. У стиглій картоплі ця речовина відсутня, проте якщо овоч неправильно зберігався, позеленів і проріс або, навпаки, не дозрів, збільшується ймовірність отруєння. А ще картопля з вічками та відростками позбавлена вітамінів.
Яку картоплю краще вибрати для варіння, а яку для смаження?
Варити краще сорти з білою м'якоттю, для смаження більше підійде жовта картопля, для салату рекомендується брати рожеву.
Експерти рекомендують віддавати перевагу бульбам вагою понад 80 грамів — вони більш зрілі. Але надто велику картоплю теж брати не слід, оскільки в ній можлива наявність пустот.
Джерело: ukr.media