Розбираємося у швидких і повільних вуглеводах: які відмінності і в яких продуктах містяться

Прості і складні вуглеводи відрізняються за структурою і швидкістю засвоєння, ну і звичайно ж, містяться в різних продуктах. Як зрозуміти, що корисніше?

Швидкі (прості) вуглеводи

Швидкі вуглеводи швидше розщеплюються і більше всмоктуються в організм, їх глікемічний індекс починається з 70 одиниць і вище. Швидкі вуглеводи швидко насичують організм, але ця енергія короткочасна і через час різко падає цукор у крові, викликаючи почуття голоду і занепад сил. З чого складаються швидкі вуглеводи?

  • Глюкоза — базова форма швидких вуглеводів, вона є стратегічним запасом енергії для організму. Міститься у солодких овочах і фруктах: виноград, полуниця, малина, апельсини, морква.
  • Фруктоза засвоюється організмом не дуже добре, проте також є джерелом енергії. Фруктоза міститься в меді, в солодких овочах і фруктах.
  • Галактоза.Це вуглеводне з'єднання можна знайти в кисломолочних продуктах.
  • Сахароза — це цукор (тростинний, буряковий, коричневий), але сахароза надходить в організм і зі стиглих фруктів, але не більше 10%
  • Лактоза (молочний цукор) міститься в молоці, від 2 до 8 Мальтоза утворюється при ферментації ягід винограду і при формуванні солоду, що міститься в пиві, апельсинах, дитячому харчуванні.

Швидкі вуглеводи швидко насичують, але не несуть користі для здоров'я. Після вживання цукру, меду, солодких фруктів і інших кондитерських виробів відбувається різкий підйом цукру і, відповідно, інсуліну, що загрожує розвитком цукрового діабету. Крім того швидкі вуглеводи перетворюються на жир і відкладаються на ваших боках і талії, мають негативний вплив на серцево-судинну систему, інформує Ukr.Media.

Повільні (складні) вуглеводи

Повільні вуглеводи набагато корисніші для організму, по-перше, їх глікемічний індекс коливається від 0 до 40, вони багаті клітковиною, покращують роботу шлунково-кишкового тракту, підтримують нормальний рівень цукру в організмі. Повільні вуглеводи — відмінне джерело енергії, вони надовго зберігають відчуття ситості і допомагають скоротити кількість споживаних калорій і схуднути.

  • Крохмаль, розщеплюючись, переробляється на глюкозу і підтримує її рівень у крові. Знаходиться в картоплі, бобах і зернових.
  • Глікоген, розпадаючись, також перетворюється на глюкозу. Міститься в печінці тварин, в раках та крабах.
  • Клітковина стимулює ШКТ, очищає організм від шлаків і токсинів, холестерину, посилює роботу жовчного міхура. Допомагає довгий час не відчувати почуття голоду.
  • Інсулін утворюється після залишків фруктози, входить у клітини артишоків і цикорію.
  • Пектинові сполуки містяться в зрілих плодах овочів і фруктів. Вони також допомагають правильній роботі ШКТ, розщеплюють жирові клітини і стабілізують вагу.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *