Це простий життєвий факт: коли ви старієте, ваші потреби в харчуванні змінюються. Можливо, ви їли одну і ту ж їжу протягом багатьох років. Але це неправильно, інформує Ukr.Media.
У травному тракті можуть бути як вікові фізичні зміни, так і хронічні фактори способу життя, такі як стрес або вживання алкоголю, які викликають запальне ураження кишечника. Всі ці чинники можуть викликати навантаження на шлунково-кишковий тракт і призвести до деякого ослаблення або пошкодження, що в кінцевому підсумку впливає на травлення.
Проте, хоча ми можемо уникати певних продуктів з віком, нам також необхідно включати більше поживних речовин з різних причин.
Більшість людей знають, що, оскільки кістки слабшають з віком, важливо переконатися, що Ви отримуєте достатню кількість кальцію. Крім того, шкіра втрачає еластичність, тому допомагає вживання в їжу продуктів, багатих вітамінами Е і з, таких як насіння, мигдаль і шпинат. Проте, одною речовиною, про яку часто забувають є клітковина.
Клітковина має кілька переваг для здоров'я
Клітковина — це складний вуглевод, який є життєво важливим поживним речовиною для всіх. Вона допомагає вашому тілу перетравлювати їжу і забезпечує здорову перистальтику кишечника. Недостатнє споживання клітковини може призвести до млявого травлення і запорів.
Крім поліпшення травлення, клітковина також допомагає регулювати рівень цукру в крові і покращує здоров'я серця. Розчинна клітковина, така як яблука, груші, боби і вівсянка, знижує кількість поглинаючого вами холестерину. Регулярне споживання цього типу клітковини фактично знижує кількість холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) в крові, який зазвичай називають «поганим» холестерином. Вживання всього 5-10 грамів нерозчинної клітковини в день може допомогти в цьому.
Хоча клітковина життєво важлива для будь-якого віку, після 50 років вашому тілу потрібно більше клітковини. Мало того, що ваш метаболізм сповільнюється з віком, ви, зазвичай, більше важите, а клітковина стає ще більш важливою для підтримання оптимальних процесів в організмі.
Як отримати більше клітковини у вашому раціоні
Жінкам старше 50 років потрібно 22,4 грама клітковини щодня. Це може включати як розчинну клітковину (яка розчиняється у воді), так і нерозчинну клітковину (яка не розчиняється).
Вам не обов'язково використовувати добавки. Продукти з високим вмістом клітковини різноманітні. Ви можете їсти ягоди, солодку картоплю, листову зелень, броколі, болгарський перець, диню, баклажани, буряк, гарбуз, макарони з цільної пшениці, нут і сочевицю.
Включаючи продукти, багаті на клітковину, в кожне приймання їжі, ви можете легко досягти рекомендованої денної норми. Цільнозернові макарони містять 7 грамів. Півчашки вареної сочевиці містять 8 грамів клітковини, як і одна чашка ягід. Дві столові ложки насіння Чіа, якими можна посипати салати і бутерброди або змішувати з йогуртом і смузі, містять цілих 10 грамів клітковини.
Клітковина міститься в багатьох смачних продуктах, тому задоволення ваших щоденних потреб має бути приємним заняттям.
Джерело: ukr.media