Якщо говорити про горіхи, то арахіс і волоські горіхи є найдоступнішими і найпоживнішими, інформує Ukr.Media.
Однак не всі знають, що і в арахісу, і у волоських горіхів є й інший бік — це їхня канцерогенність.
Запліснявілий арахіс і волоські горіхи містять афлатоксин.
Більшість людей зазвичай вважають, що запліснявілі горіхи можна вживати в їжу і що пліснява впливає тільки на їхні смакові якості.
Насправді арахіс і волоські горіхи є різновидом звичайних горіхів, і вони найбільше бояться цвілі. Тому що щойно вони запліснявіють, вони міститимуть афлатоксин.
Цей токсин не звичайний. Всесвітня організація охорони здоров'я зараховує його до канцерогенів 1 класу. Відомо, що афлатоксин у 68 разів токсичніший, ніж миш'як, і навіть окріп не може його нейтралізувати.
Горіхи, такі як арахіс і волоські горіхи, містять велику кількість олії. У разі їх неправильного зберігання вони схильні до утворення цвілі та зараження афлатоксином. При цьому афлатоксин розчиняється в олії.
Цей токсин чинить сильну руйнівну дію на печінку. Згідно з деякими дослідженнями, кількість афлатоксину, що міститься в маленькому запліснявілому арахісі, достатня для детоксикації печінки протягом 40 днів.
Коли афлатоксин досягає певної кількості, це напряму призводить до фіброзу печінки, цирозу. Тож шкода для людського організму чимала.
У цій ситуації необхідно викинути запліснявілі горіхи.
Якщо людина зазвичай стикається із запліснявілими горіхами, необхідно викинути їх і не вживати в їжу.
Не варто намагатися заощадити гроші, думаючи, що можна їх з'їсти після замочування в гарячій воді. Незалежно від причини, запліснявілий арахіс, волоські та інші горіхи не рекомендується вживати в їжу.
Іноді, якщо людина їсть арахіс і волоські горіхи, які мають гіркий, затхлий або пліснявий смак, то слід виплюнути їх із рота й негайно прополоскати рот водою.
Джерело: ukr.media