Яйце — справжня харчова бомба, і деякі з нас не можуть почати свій день без нього. Але чи дійсно яйця настільки корисні? Коротка відповідь — ні. Яйця давно популярні серед людей, що піклуються про своє здоров'я, завдяки високій якості білка. Це один з найважливіших продуктів для тих людей, які хочуть наростити м'язи і стати сильнішими. Яйця також містять багато поживних речовин, у тому числі 13 основних вітамінів і мінералів. Але ми втрачаємо дещо важливе, інформує Ukr.Media.
Насичені жири
По-перше, яйця — це продукт тваринного походження, тому вони містять насичені жири. Відомо, що насичені жири шкідливі і підвищують рівень холестерину. Підвищення рівня холестерину збільшує ризик серцево-судинних захворювань. Але деякі вчені стверджують, що причина серцевих захворювань — зовсім не насичені жири, а хронічні запальні процеси. У будь-якому випадку, обмежити вживання жирів варто усім, адже вони — причина діабету 2 типу. Насичені жири також пов'язані з багатьма видами раку, такими як рак грудей, рак простати і рак шлунково-кишкового тракту.
Це холестеринова бомба
Яйця — джерело холестерину номер один, фактично на кожне яйце припадає близько 187 мг холестерину (це багато). Деякі люди стверджують, що дієтичний холестерин не впливає на рівень холестерину у крові, але якщо ми подивимося на кілька досліджень, ми виявимо, що холестерин у крові точно підвищується за умови вживання у їжу тих самих яєць. А хто взагалі хоче їсти холестеринові бомби? Харчовий холестерин має прозапальну і окислювальну дію на холестерин ЛПНЩ (так званий поганий холестерин). Це призводить до посилення серцево-судинних захворювань. Нещодавнє дослідження показало, що регулярне вживання яєць може бути настільки ж шкідливим, як і паління, тому що також призводить до утворення бляшок на артеріях.
Наші кишкові бактерії не люблять їх
У сьогоднішньому світі усі розуміють важливість кишкових бактерій для нашого здоров'я. Яєчні жовтки містять сполуку під назвою лецитин. Бактерії кишківника перетворюють цю сполуку на хімічний ТМАО, а високий рівень ТМАО пов'язаний з підвищеним ризиком серцевого нападу або інсульту.
Неестетичне утримання птахів
Навіть якщо на коробці написано, що яйця отримані від курей, вирощених "на вільному вигулі", що вони "органічні" і птахи утримувалися "без кліток", насправді близько 95 % яєць надходить від птахів, що утримуються у клітках. Курчата ніколи не зустрічаються з матір'ю, а дитинчат-самців кидають у м'ясорубку ще живими. Не забувайте про квочку, яка через два роки стає марною через перевиробництво яєць, тому її забивають. Коли курей привозять на забій, у 1/3 з них вже зламані ноги через занадто тісні клітки, погану гігієну і в цілому погані умови утримання. Не усі ферми однакові і мають такі жахливі умови, але, якщо ви підете купувати яйця, ви підтримаєте цей попит.
Ризик розвитку раку
Будь-який білок — це гарний білок, правильно? Коли ми їмо концентровані джерела тваринного білка, такі як яйця, наш організм виробляє більш високий рівень гормону інсуліноподібного фактора росту-1 (IGF-1). Цей гормон, що за структурою і функціями схожий на інсулін, стимулює поділ і зростання як здорових, так і ракових клітин, тому зростання рівня IGF-1 пов'язаний з підвищеним ризиком розвитку раку.
Нашому організму не потрібні яйця
Якщо ви хвилюєтеся, що без яєць не отримаєте достатньо білка, згадайте, що є рослинний білок у квасолі, сочевиці, бобових, горіхах і насінні. Ці продукти містять усі необхідні нам незамінні амінокислоти, а також масу вітамінів і поживних речовин. Сьогодні існує безліч альтернатив для заміни яєць, наприклад, тофу, з якого можна готувати скрамбл. Або аквафаба, яка замінює яєчні білки. У випічці яйця можна замінити на кукурудзяний крохмаль або насіння льону. А у веганське морозиво замість яєць додають банани. Тож не турбуйтеся, навіть якщо ви жити не можете без яєчні, повірте, альтернатива завжди знайдеться.
Джерело: ukr.media