Солоні огірки: розбираємось, у чому вони хороші і як можуть нашкодити

Людей, які не люблять солоні огірки, трохи, хоча деякі насправді не сприймають аромат або смак цієї закрутки. Але у цієї страви є ще один аспект. З точки зору медиків такі огірки — найкорисніший різносол. І бути на столі повинен ще й в якості… ліків, інформує Ukr.Media.

Що відбувається з огірками, коли вони соляться

Щоб запустити процес здорової ферментації, свіжі овочі, багаті молочнокислими культурами, потрібно промити, змішати з морською сіллю, герметично укласти в ємності для бродіння і відправити в тепле місце.

Огіркові цукри перетворяться в молочну кислоту, оцтову кислоту, вуглекислий газ. Саме молочній кислоті ми зобов'язані смаком і ароматом.

Скільки часу знадобиться для якісного бродіння, залежить від температури, вологості овочів, обсягу солі. А ось зберігати солоні огірки в банках можна в прохолодному і холодному місці без втрати смаку не більше 6-7 місяців. Тому правильно — з'їсти до початку літа все, заготовлене минулого літа.

Поживні чи солоні огірки

Поживних речовин в солоних огірках, незважаючи на низьку калорійність (11ккал на 100 г), багато: це і білок, і вуглеводи, і клітковина, і навіть мононенасичені і поліненасичені жири. А ось холестерину немає.

Вітамінами багаті не самі солоні огірки, а сік. Розсіл — джерело вітамінів групи В і С, Е, К.

Пробіотичний ефект солоних огірків

Молочнокислі бактерії, які "завелися" в ході засолювання, покращують засвоєння лактози, забезпечують профілактику і лікування діареї, впливають на імунну систему, допомагаючи організму чинити опір інфекціям.

Крім того, вони важливі для синтезу вітаміну К і деяких вітамінів групи В.

Солоні огірки забезпечують електролітний баланс

Електроліти — необхідні організму для нормального функціонування. Ми втрачаємо їх через зневоднення. А розсіл відновлює їх дефіцит. Його потрібно пити при лихоманці, блювоті, а також після тренування з посиленням і тривалого заняття будь-яким іншим спортом.

Солоні огірки відносяться до суперфуду

Суперфуди — це група продуктів, які активно виводять токсини і важкі метали. Вони рясніють амінокислотами, мінералами, жиророзчинними вітамінами і продуктами ферментації.

Солоні огірки, як визнані суперфудом, корисні при епілепсії, артриті, розсіяному склерозі, запаленнях суглобів, перепадах настрою.

А як радять солити огірки лікарі

Ось рецепт здорових огірків, схвалений медиками. Ми привели інгредієнти на 1 кг дрібних огірків.

Потрібно:

  • 2 гілочки зі стеблом кропу;
  • 3 зубчики часнику,
  • П'ята частина цільнозернового хліба з окрайцем;
  • 3 листочка чорної смородини,
  • Столова ложка солі на літр води.
  • Воду з сіллю потрібно закип'ятити і охолодити.

Розкладаємо вимиті огірки в банки, вливаємо воду, додаємо всі компоненти, зверху кладемо хліб. Через кілька годин зливаємо частину води і накриваємо кришкою. Вже через 3-4 дні буде смачно.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *