Що таке синдром “цукрового обличчя” або як цукор вбиває красу

З самого дитинства для кожного з нас солодощі були довгоочікуваною нагородою і справжнім святом. Знали б наші батьки, бабусі і дідусі, що улюблені іриски, карамельки і «ведмедики на півночі» формували у дитини справжню залежність, яку можна порівняти за масштабом і впливом на організм з наркотичною та алкогольною. З'їв солодке після важкого дня (неприємностей на роботі, сварки вдома, самотності та іншого) і настрій відразу ж піднявся! Всьому виною потужний сплеск серотоніну і дофаміну. Тимчасово стираючи поганий настрій, він поступово, але впевнено стирає з лиця і тіла наше здоров'я, молодість і красу, інформує Ukr.Media.

Не секрет, що цукор визнаний «легальним наркотиком 21 століття». Він непомітно затягує у свої тенета і тримає там до переможного. Наслідки такої односторонньої любові жахливі: давно відомо, що через часте вживання солодкого розвивається діабет, ожиріння, онкологія, виникають різні фізичні і навіть психічні відхилення. Але це ще не все, саме цукор прискорює процеси старіння в нашому організмі, причому від цього страждає не тільки шкіра, але і внутрішні органи.

Найстрашніше, що від цукрового полону важко позбутися навіть тим, хто усвідомлено його виключає. Ті, хто не є ласунами і намагаються уникати цукерок і печива, все одно вживають достатньо багато цукру, прихованого всередині продуктів (заправки для салатів, соуси для пасти, йогурти, сирки, пластівці для сніданків і багато іншого).

Дивовижний факт — якби старіння організму відбувалося виключно під впливом часу, то на обличчі ми б помітили ці зміни приблизно в 120 років. Негативний вплив навколишнього середовища і внутрішні біохімічні процеси, пов'язані з харчуванням, завдають нищівного удару, скорочуючи не тільки роки життя, але і роки молодості (останнє в рази).

Щодня населення нашої планети витрачає мільярди на боротьбу за молодість, але всі ці дорогі скраби, маски, креми, високотехнологічні процедури і уколи краси не можуть вирішити проблему грунтовно, вони носять поверхневий характер, так як проблема захована усередині і криється в тому, що ми їмо.

Так, сучасна косметологія здатна змінити хід часу, але, на жаль, лікар-косметолог безпорадний, якщо ми не дбаємо про себе і свій раціон. Давно відомий факт — стимуляція синтезу колагену буде практично безрезультатною у любителів солодкого.

Близько п'ятдесяти років тому вчені вперше заговорили про згубний вплив глюкози на клітини шкіри і внутрішні органи. Цукор миттєво підвищує рівень інсуліну в крові, а це активізує процес глікації колагену.

Глікація — вбивця краси. Молекули цукру утворюють зв'язки з білками і злипаються. Вони склеюють волокна колагену і еластину, які «зацукрюються», тверднуть, стають крихкими і змінюють структуру шкіри. Через це відбувається стрімка втрата зволоженості епідермісу, втрачається еластичність, порушуються функції шкіри, слабшає каркас обличчя. Шкіра стає млявою, з'являються заломи і зморшки і, як наслідок, наступає передчасне старіння.

Глікація завдає подвійного удару: імунна система реагує на злиплі волокна як на чужорідні тіла, і починає боротися з ними, що призводить до різних запальних процесів, що впливає як на шкіру, так і на рівень здоров'я в цілому.

Розплата за солодке на обличчя в прямому і переносному сенсі: в'яла, втомлена, тьмяна, суха, схильна до подразнення шкіра, а також численні акне, запалення, пігментні плями, заломи і зморшки — якщо у вас є хоча б одна ознака «цукрового обличчя» задумайтеся, а чи вартий умовний і дуже короткочасний кайф від солодкого такої ціни?

На щастя, все можна виправити. Навіть пошкоджена шкіра вміє відновлюватися! Організм здатний поступово послаблювати пов'язані колагенові і еластинові волокна, а клітини шкіри — самоомолоджуватися.

Щоб позбутися синдрому «цукрового обличчя» важливо дотримуватися кількох простих правил:

  • Відмовитися від рафінованого цукру і продуктів з прихованими цукрами (привчити себе читати склад продуктів, побоюватися слів / словосполучень із закінченням -оза, цукор, сироп, нектар, сік, мальтодекстрин, патока, меляса, мед, карамель, цуканат, турбінадо, крохмаль).
  • Дотримуватися інтервального харчування, робити перерви між прийомами їжі не менше 4 годин, виключити перекушування.
  • Додати в меню продукти, багаті антиоксидантами, вітамінами і мікроелементами.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *