Для багатьох людей хліб — один з основних харчових продуктів. Вважається, що відмова від хліба йде на користь здоров'ю, але у цьому продукті дуже багато цінних для організму властивостей, інформує Ukr.Media.
Клітковина
У різних хлібобулочних виробах міститься різна кількість клітковини, зазвичай, не менше за 1 г на порцію. Вона забезпечує ситість, контролює рівень цукру. Нерозчинна клітковина у хлібі дуже корисна.
Пребіотики
У клітковини є ще одна корисна властивість — вона діє як пребіотик. У нашому організмі є корисні бактерії — пробіотики, а пребіотики допомагають їм підтримувати здоровий баланс у кишківнику, тобто просто годують їх.
Білок
Необхідно стежити за адекватною кількістю білка у раціоні. У хлібі його не настільки багато, але зате він містить низьку кількість жиру. Білок зменшує апетит, збільшує м'язову масу і підтримує здоров'я кісток.
Мікроелементи
Залізо у хлібі допомагає виробляти певні гормони і насичує м'язи киснем, тіамін перетворює поживні речовини на енергію, рибофлавін допомагає у функціонуванні клітин і виробленні енергії, ніацин забезпечує отримання енергії з їжі, а кальцій зміцнює кістки і зуби.
Фолієва кислота
У хліб іноді додається фолієва кислота. Вона сприяє клітинному поділу, сприяє дозріванню еритроцитів, стимулює інші метаболічні процеси, здійснює репарацію і синтез ДНК.
Живлення тіла
Не усі вуглеводи є шкідливими. Вони містять у собі три компоненти — крохмаль, клітковину і цукор, що розділяються на прості і складні. Крохмаль і клітковина — це складні вуглеводи, які забезпечують нас енергією.
Жири
У хлібі, зазвичай, взагалі немає транс- і насичених жирів, що вважаються шкідливими для здоров'я. Вживання у їжу жирів підвищує рівень холестерину, а це означає, що й ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Рак
Вчені з Американського інституту досліджень раку знайшли докази того, що цільнозернові продукти і їжа з волокнами знижують ризик розвитку шлунково-кишкових пухлин.
Джерело: ukr.media