Що таке залізодефіцит і як його не допустити. У тому, які наслідки може спричинити нешкідлива на перший погляд проблема і як подолати цей стан, розповідає лікар-терапевт, інформує Ukr.Media.
Хто в зоні ризику
– За статистикою близько 15-20% населення страждає залізодефіцитними станами. Найбільше схильні до цього захворювання діти, підлітки, жінки дітородного віку та люди похилого віку.
Ці люди відчувають підвищену потребу в залізі у зв'язку зі своєю фізіологією. Якщо ми говоримо про дітей і підлітків, то на це впливає активне зростання, збільшення кількості кісткової та м'язової тканини. Що вимагає підвищеного вмісту кисню і заліза, тому, що воно бере участь в переносі кисню.
У літніх людей часто виникають хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, що перешкоджає нормальному всмоктуванню заліза. Жінки дітородного віку переживають періоди вагітності, пологів, лактації, коли йде підвищена потреба в залізі.
А поза пологів ця проблема існує?
– Якщо жінка здорова, то нормальне споживання їжі заповнить всі фізіологічні втрати протягом місяця. Але багато жінок дітородного віку захоплюються дієтами, тим самим штучно обмежуючи надходження заліза в організм, що теж створює залізодефіцит.
Чому чоловіки так рідко страждають цим захворюванням?
– Насправді це не так. У нас чоловіки зараз захоплюється йогою, вегетаріанством. Приходить молодий чоловік і каже: “У мене збочення смаку: я хочу їсти крейду, гризти побілку. Мені подобається запах бензину і фарби". Починаєш питати — виявляється, він вегетаріанець. Призначаєш аналізи — низький вміст заліза в організмі.
Чоловік-далекобійник, який тривалий час водить автомобіль, страждає таким не дуже приємним захворювання, як геморой. Щодня у нього відбувається кровотеча, при якій йде втрата заліза.
Крім того, він погано харчується в дорозі — значить, нераціональне незбалансоване харчування. І ось такі чоловіки приїжджають додому і скаржаться, що постійна слабкість. Дружина просить щось зробити, а він не хоче і не тому що лінується — у нього немає сил, щоб це зробити. Дружина відправляє його до лікаря, а ми виявляємо прихований дефіцит заліза.
Фізіологічне підвищення гемоглобіну можливо за рахунок куріння, але ситуацію це не рятує. Підвищений рівень гемоглобіну і еритроцитів призводить до згущення крові, а значить, підвищується ризик тромбоутворення.
Знову ж таки чоловіки-курці — це частіше захворювання шлунково-кишкового тракту. Нікотин є фактором ризику розвитку гастритів, виразок, тому в них залізо теж погано всмоктується.
Не можна сказати, що чоловіки страждають рідше, вони просто не звертаються до лікаря, що впливає на загальну статистику.
Перші "дзвіночки" залізодефіциту
– Цікавий у мене був випадок. Жінка готувалася до протезування ротової порожнини. Поки їй виготовляли протез протягом двох тижнів, у неї настільки просіли ясна, що цей протез їй вже не підійшов.
Стоматологи задумалися, чи немає тут дефіциту заліза. І дійсно — у жінки була патологія шлунково-кишкового тракту, зокрема, виразка, яка перешкоджала всмоктуванню заліза.
У неї виявився виражений дефіцит феритину. У нормі феритин повинен бути рівним масі тіла. Тобто для середньостатистичної жінки — це 50-60, для чоловіків — 70-80. Так ось у цієї жінки було менше ніж 10.
Залізо входить до складу гемоглобіну, який забезпечує кисневим диханням кожну клітинку нашого організму. Перший орган, який реагує на гіпоксію, — головний мозок. З'являється підвищена втома, знижена працездатність, головний біль, порушення концентрації уваги, зниження пам'яті.
Далі йде атрофія і дистрофія всіх органів і систем. Суха бліда шкіра, посічені ламкі тьмяне волосся, ламкість нігтів, збочення смаку, постійна мерзлякуватість рук і ніг, субфебрильна температура.
Часто приходять молоді дівчата, які хочуть схуднути, і кажуть: "У мене постійно субфебрильна температура". Починаєш обстежити, а у неї феритин менше ніж 10.
Виражений дефіцит феритину часто буває у вегетаріанців і любителів різних дієт.
Продукти-рекордсмени по залізу
– Традиційно це яловичина, телятина. Для чоловіків показано на добу 150-180 грамів червоного м'яса, для жінок — 100-150 грамів, для літньої людини — 90 грамів. Не всім людям подобається смак яловичини. Але якщо ви розумієте, що це життєво необхідно, то знайдете якісь смачні рецепти.
Далі йде кролятина, індичатина. У рибі багато заліза, необхідні яйця, вершкове масло.
З рослинних продуктів багато заліза в зернових культурах — ячної, вівсяної, гречаної крупи. Корисні абрикоси, вишня, черешня, яблука, родзинки, курага. Є залізо в грибах, журавлині, червоному перці і томатах, в зелених овочах і зелені, особливо в петрушці та шпинаті.
Треба розуміти, що з рослинного продукту залізо всмоктується повільніше і гірше. Якщо з стейка всмоктується 25% заліза, з зелені та фруктів — 5-10%.
А гематоген допомагає? Зараз про нього стільки суперечливих відгуків
– Звичайно, він допомагає. Гематоген — це біологічно активна добавка. Частіше він використовується для профілактики залізодефіциту. У крайніх випадках може призначатися при легких анеміях.
Перевагу треба віддавати гематогену, який продається в аптечній мережі. Аптечний препарат, який призначається лікарем в певній дозі, — це хороше джерело білка, амінокислот, вітамінів і заліза у тому числі.
Як проходить лікування
– В організмі існує баланс між надходженням заліза, всмоктуванням, потребою і виведенням. Якщо на якомусь етапі йде збій, то виникає залізодефіцит.
Спочатку треба усунути причину, а не лікувати залізодефіцит.
Починаємо з того, як людина харчується: чи немає вегетаріанства, чи не дотримується вона дієт. Соціально-економічні фактори теж не можна скидати з рахунків. Чи може вона собі дозволити той самий шматок м'яса?
Далі дивимося на всмоктуваність. Є проблеми шлунково-кишкового тракту. Запальні захворювання шлунку, кишківника, виразки шлунка, поліпи. Онкологію теж не можна випускати з уваги.
Людина з дефіцитом заліза відчуває постійну втому, у неї знижується увага, життєвий тонус.
Дивимося втрати. Часто людина не надає значенню тому ж геморою. Починаєш розпитувати, каже: "У мене кров на туалетному папері". Або жінка скаржиться на нерегулярні рясні місячні, каже, що живіт турбує, запори або, навпаки, діарея. Значить треба вивчити чи немає якихось патологічних втрат.
Припустимо, у людини залізодефіцит. Чи можна його усунути правильним харчуванням?
– Можна з'їсти хоч кілограма м'яса, але фізіологічно так влаштовано, що через канали в кишечнику може всмоктатися тільки певна кількість заліза. Тому дефіцит заліза одним харчуванням усунути неможливо. На відміну від лікувальних препаратів, які мають певну хімічну структуру, доступну для всмоктування набагато вище, ніж звичайний харчовий продукт.
Не можна забувати, що є продукти, які посилюють всмоктування або його порушують. М'ясо запивати молоком не можна. Але не треба обмежувати вживання цих продуктів — їжте їх у різний час.
Чорний чай містить танін, який перешкоджає всмоктуванню заліза. Це стосується всіх продуктів, в яких є кофеїн, у тому числі і кока-кола. Алкоголь перешкоджає всмоктуванню заліза.
Допомагають всмоктуванню кислі продукти, в яких міститься вітамін C. Апельсиновий сік, яблучний сік, журавлинні морси, настої шипшини.
Як довго доведеться лікується
– Залізо у нас міститься в гемоглобіні і у своєрідному "депо" організму — в печінці, селезінці і червоному кістковому мозку. За "депо" відповідає такий показник, як феритин. Перш ніж на периферії залізо опуститься, буде мобілізуватися це "депо".
Коли людина починає приймати препарат, у першу чергу підвищується гемоглобін. Це відбувається протягом 3-4 тижнів. До "депо" препарат доходить довше. А для нас найголовніше — заповнити саме феритин. Тому доведеться приймати препарати від 3 до 6 місяців. Потім, коли залізодефіцитний стан буде ліквідовано, потрібно взятися за харчування, щоб воно було повноцінним.
Наш організм наділений компенсаторними здібностями і досить довго намагається впоратися з проблемою сам.
Якщо не реагувати на симптоми, що станеться?
– Добре, що наш організм має компенсаторні здібності. Перш, ніж станеться катастрофа, пройде не один рік. Швидше це відбувається у важких випадках, наприклад, при онкології, коли пухлина тягне на себе весь гемоглобін.
Якщо не реагувати, відбувається виражена гіпоксія всіх органів і систем. Вмирають всі клітинки, виникають важкі хронічні захворювання, знижується обсяг циркулюючої крові. У важких ситуаціях — гіповолемічний шок і летальний результат.
Людина з такою патологією не може працювати повноцінно, відчуває постійну втому, у неї знижується увага. Та й виглядає вона погано: блідна, худа, з синюшними колами під очима, з сухим ламким волоссям. Вона не може нормально харчуватися, тому що йде атрофія слизової шлунково-кишкового тракту і будь-які продукти погано всмоктуються, тобто настає виснаження.
Починає барахлити серце. Частина заліза входить до складу міоглобіну, який забезпечує живлення міокарда. Розвивається серцева недостатність, дихальна недостатність, поліорганна недостатність, дистрофія.
Я думаю, кожна людина не ворог своєму здоров'ю. Навіть вегетаріанець задумається про те, чим йому залізо заповнити.
Джерело: ukr.media