Дієта для тих, у кого проблеми з підшлунковою залозою

Коли в організмі відбувається збій, страждає не тільки загальне самопочуття, але і стан всіх органів, адже саме їх зв'язок забезпечує повноцінну роботу системи. Підшлункова залоза, як вважають багато хто, не даремний орган і від її здоров'я залежить вироблення ферментів, відповідальних за перетравлення їжі, а також інсуліну, нестача якого може призвести до цукрового діабету, інформує Ukr.Media.

Тільки від захворювань підшлункової ніхто не застрахований — у кожного може відбутися збій, який можна скорегувати правильним харчуванням. Розповімо, якої варто дотримуватися дієти при хворобах підшлункової залози.

Як проявляються хвороби підшлункової залози

Найпоширенішим захворюванням, яке вражає підшлункову залозу — є панкреатит (зазвичай, хронічний). Часто він виникає після перенесеної гострої патології і характеризується чергуванням загострення і ремісії. Захворювання характеризується запальним ураженням підшлункової залози, зміною секреторної функції, здавленням прилеглих органів і закупорки проток. Як результат — серйозний збій роботи кишечника і всіх органів.

В період загострення, панкреатит проявляється у вигляді болю, нудоти, блювоти, відсутністю апетиту. Людині не те що не хочеться їсти, — їй просто дуже важко ходити, лежати, сидіти.

Зняти напад можна тільки в лікарні з допомогою крапельниць, уколів, суворої дієти і прийому лікарських препаратів. Ігнорувати симптоми ні в якому разі не можна, оскільки вчасно не надана медична допомога може обернутися сумними наслідками.

Дозволені і заборонені продукти

При захворюваннях підшлункової залози призначають щадну дієту, яка повністю виключає спиртні напої, жирну, солодку і смажену їжу, а також продукти, що містять прості вуглеводи, екстрактивні речовини і грубу клітковину. Дієтологи радять приймати їжу 5-6 разів на день невеликими порціями, щоб вона легко перетравлювалася і не перевантажувала підшлункову залозу.

Їжу готують виключно на пару, варять або тушкують, запікають. Перед вживанням обов'язково охолоджують до температури 30-60 градусів — це дозволяє не допустити подразнення шлунка і навантаження на залози травлення.

Сіль у раціоні рекомендується мінімізувати, а якщо вийде — зовсім виключити хоча б на перший час, поки робота органу не прийде в норму. В якості основних продуктів варто приділити особливу увагу тим, які багаті білком (він повинен становити 1/3 раціону) — м'ясо, риба, молочні продукти. Енергетична цінність дієти для підшлункової залози не повинна перевищувати 1800 ккал.

Переважно увагу варто приділяти рідкій і напіврідкій їжі у вигляді каш, пюре, супів… Строгу дієту при хворобах підшлункової залози варто дотримуватися близько 2-3 тижнів після нападу, після чого можна поступово розширювати меню і у загальному підсумку повернутися до звичного раціону.

При дієті для підшлункової залози дозволяється вживати підсушений пшеничний хліб, овочеві і круп'яні супи, варені і свіжі овочі (крім капусти), м'ясо, птицю і рибу нежирних сортів, варені яйця або у вигляді омлету, кисломолочні продукти, крупи, вироби з тіста з борошна вищих сортів, некислі фрукти і ягоди, натуральні киселі, компоти і соки, вершкове масло і рослинну олію.

Не забувайте дотримуватися питного режиму, оскільки захворювання підшлункової залози супроводжуються великою втратою води. Рекомендується випивати не менше 2-х літрів чистої води на день — вона і відновить баланс, і налагодить роботу кишківника.

Під час загострення панкреатиту варто повністю виключити і мінімізувати вживання надалі газованої води, житнього хліба, смажених, солодких, жирних, гострих і копчених продуктів, консерв, надто холодних та гарячих страв, здобних булочок, міцних бульйонів і наваристих супів, фаст-фуду, жирних сортів риби, м'яса і птиці, яєць некруто і у вигляді яєчні, пирогів, маринадів, кислих ягід і фруктів, кави і какао.

Дієта при підшлунковій залозі: тижневий раціон

Понеділок

  • Сніданок : вівсяна каша, слабкий і несолодкий чай.
  • Другий сніданок : картопляні або морквяні котлети на пару.
  • Обід: овочевий суп-пюре, відварна риба чи курка.
  • Полуденок : печені яблука.
  • Вечеря : парові овочі і фрикадельки.

Вівторок

  • Сніданок: паровий омлет і компот.
  • Другий сніданок: запечені овочі.
  • Обід: молочний суп.
  • Полуденок: сирна запіканка.
  • Вечеря: картопляне пюре з відвареним м'ясом, фруктовий сік.

Середа

  • Сніданок: гречана каша, несолодкий чай.
  • Другий сніданок: склянка кефіру або нежирного йогурту без добавок.
  • Обід: відварені овочі і риба, стакан киселю.
  • Полуденок: домашнє вівсяне печиво і компот.
  • Вечеря: овочеве пюре.

Четвер

  • Сніданок: рисова каша, чай.
  • Другий сніданок: сухарики з відваром шипшини.
  • Обід: гарбузовий суп-пюре з паровим м'ясом.
  • Полуденок: омлет і склянка морсу.
  • Вечеря: тушковане рагу з кролика.

П'ятниця

  • Сніданок: манна каша, компот.
  • Другий сніданок: варене куряче м'ясо, трав'яний відвар.
  • Обід: нежирний рибний суп.
  • Полуденок: запечені фрукти.
  • Вечеря: відварна телятина з рисом.

Субота

  • Сніданок: сирна запіканка і склянка несолодкого чаю.
  • Другий сніданок: фруктовий салат.
  • Обід: парові котлети і відварні макарони з борошна вищого сорту.
  • Полуденок: сухарики з натуральним йогуртом.
  • Вечеря: тюфтелька з гречаною кашею і кисіль.

Неділя

  • Сніданок: молочний суп і склянка фруктового соку.
  • Другий сніданок: сир з молоком.
  • Обід: варене м'ясо і гречаний суп.
  • Полуденок: кисіль з сухариками.
  • Вечеря: морквяний сік і рибна запіканка.

Така дієта не тільки допомагає знизити навантаження на підшлункову залозу, але і налагодити роботу кишківника, виводить з організму шлаки і токсини, допомагає схуднути і привести своє тіло в порядок.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *