Токсичний посуд на кухні, який потрібно терміново замінити

Тефлон

Посуд з тефлоновим покриттям часто використовується господинями на кухні, оскільки робить кухню зручною і захищає продукти від пригорання, а ще її легко очищати. Мова йде не тільки про сковорідки, але також про каструлі. Однак у складі тефлону є перфтороктанова кислота, що підвищує ризик розвитку деяких видів раку. Хоча виробники підкреслюють, що зміст ПФОК в посуді не настільки великий, щоб представляти небезпеку, цей елемент є і в інших повсякденних речах, що в комбінації вже загрожує онкологією, інформує Ukr.Media.

Токсини починають виділятися, коли тефлон розігрівається до високих температур при готуванні. Притому токсичні пари небезпечні не тільки для людей, але і для домашніх улюбленців. Частинки політетрафторетилену, приміром, провокують схожі з грипом симптоми. Неушкоджений посуд з тефлоновим покриттям відносно безпечний, але навіть невеликі подряпини на поверхні є підставою для її замінити. Крім того, безпечніше використовувати чавунний посуд.

Алюміній

З цього металу досить часто роблять посуд, оскільки він легкий, має універсальне призначення і довго служить. Проте вчені алюміній відносять до класу нейротоксичних металів, і підвищення його вмісту в організмі може бути небезпечно. Зокрема, разом з цим зростають ризик розвитку склерозу, хвороби Альцгеймера і патологій ЦНС.

Звичайно, заздалегідь алюміній покривається спеціальною оболонкою, але вона не може похвалитися значною міцністю. Як тільки вона пошкоджується, частинки металу виявляються у ваших стравах. Аналогом такого посуду може бути та, що зроблена із загартованого скла.

Кераміка

Посуд з таким покриттям вважається більш безпечним і красиво виглядає. Кераміка сама по собі не несе шкоди, але негативна її властивість у тому, що під нею нерідко ховаються токсичні матеріали, серед яких свинець і кадмій. Захистити себе не так вже й складно, достатньо або купувати кераміку без будь-яких домішок, або міняти такий посуд хоча б раз у кілька місяців.

Мідь

Мідний посуд дозволяє рівномірно і швидко готувати, маючи привабливий вигляд, але його використання на кухні — не найкраща ідея. Оскільки мідь відноситься до важких металів, її надлишок в організмі загрожує негативними наслідками. Якщо такий посуд не має спеціального покриття, то в процесі нагрівання здатний виділяти значні обсяги кислотних продуктів. Безпечною заміною може виявитися посуд з нержавіючої сталі.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *