Як правильно харчуватися взимку?

Щорічне випробування холодами для середньостатистичного росіянина — ситуація звична, проте переносять люди цей період по-різному. За статистикою, сонливість та занепад сил у цю пору року стають супутниками, принаймні 30% росіян, і лише 34% особливого дискомфорту не мають.

Справді, режим роботи організму людини в теплу та холодну пору року суттєво відрізняється. Організм жителів середньої смуги змушений перед кожним сезоном перебудовуватися, що, звичайно, не минає безслідно — він відчуває стрес, і тому саме в цей час потребує дбайливого та уважного відношення.

Особливо важливим у зв'язку з цим стає режим і якість харчування. Кожна десята людина, яка живе в нашій країні, скаржиться на порушення раціону в холодну пору року, а дієтологи стверджують, що люди починають споживати на 6-7% більше їжі, ніж у теплий період року.

Поширена думка, що збільшення калорійності раціону є нормальним для зимового періоду — так організм отримує енергію для боротьби з холодом та застудними захворюваннями. Однак такий раціон разом з характерною для цього часу одночасною нестачею рухової активності може дуже несприятливо позначатися на стані здоров'я, зокрема на роботі печінки. Ситуація посилюється в період тривалих новорічних свят, коли до всього перерахованого вище приєднується вживання алкоголю, причому часто в дуже значних дозах.

В результаті такого способу життя істотно збільшується ризик порушень метаболізму, і особливо розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖБП). Ця хвороба вже на ранніх стадіях знижує стійкість організму до фізичних, кліматичних та інтелектуальних навантажень, призводить до зростання онкологічних та серцево-судинних захворювань, погіршує якість життя загалом. А надалі НАЖБП може стати причиною фіброзу печінки та цукрового діабету.

Щоб не доводити свій організм до сумних наслідків, необхідно особливим чином скоригувати харчування в період холодів. Насамперед, раціон має бути збалансованим за калорійністю. Жирне м'ясо краще заміняти пісним (курятиною, індичкою, телятиною, яловичиною), причому для поліпшення травлення необхідно поєднувати його з традиційними російськими приправами – гірчицею, хроном, часником. А м'ясні продукти з високим вмістом жиру та вуглеводів (наприклад, сосиски, ковбасу) краще взагалі виключити зі свого меню.

Овочі краще вибирати сезонні – в них міститься більше вітамінів, мінералів та мікроелементів. У холодну пору року це гарбуз, капуста, морква, буряк, ріпа, редька та топінамбур. З цих овочів чудово виходять легкі салати, які замість жирного майонезу краще заправляти натуральним йогуртом, рослинною нерафінованою олією з лимонним соком або винним оцтом, нежирною сметаною, бринзою.

Якщо дуже хочеться побалувати себе солодким, то краще віддати перевагу фруктам і сухофруктам: бананам, інжиру, куразі, фінікам, родзинках, чорносливу, свіжим фруктовим десертам. Всі ці продукти дуже корисні для печінки та імунітету: вітаміни і мікроелементи, що містяться в них, підтримують активний обмін речовин в організмі.

«Варто звернути увагу і на частоту їди. Щоб не повніти, їсти потрібно 5-6 разів на день маленькими порціями, контролюючи калорійність раціону, яка за відсутності великих фізичних навантажень повинна бути близько 2000 ккал на добу. Ще один незамінний елемент харчування, який особливо потрібен у холодну пору року — вітамін F, або поліненасичені жирні кислоти, — коментує ситуацію Олена Іванівна Вовк, к.м.н, доцент кафедри терапії, клінічної фармакології та швидкої медичної допомоги Московського державного медико-стоматологічного університету (МДМСУ). — Поліненасичені жирні кислоти у складі есенціальних фосфоліпідів є основними структурними елементами клітинних мембран та забезпечують стійкість організму до холоду. Ці речовини також особливо необхідні печінці для забезпечення нормального обміну речовин, виведення надлишків холестерину, знешкодження зовнішніх токсинів та вільних радикалів, а також забезпечення активного імунітету та боротьби з інфекціями. В умовах постійної боротьби з несприятливими факторами сучасного міського життя: неякісне харчування, стреси, забруднення води та повітря – запас в організмі незамінних мікроелементів, вітамінів та есенціальних фосфоліпідів швидко вичерпується. Заповнити цей резерв ми можемо тільки з їжі — бобових, горіхів, насіння, нерафінованої олії та морської риби. На жаль, багато хто з цих продуктів відмовляється через їх високу калорійність. У цьому випадку необхідно приймати спеціальні гепатопротектори, які містять есенціальні фосфоліпіди високого очищення з сої бобів, позбавлених зайвого жирового навантаження».

У холодну пору року також рекомендується вживати більше рідини, оскільки штучні джерела опалення сильно сушать шкіру, провокуючи передчасне її старіння. Краще пити чисту або мінеральну воду, чай, компоти та морси.

І, звичайно, варто пам'ятати про фізичну активність. Якщо немає часу чи бажання повноцінно займатися спортом, прогулянка на свіжому повітрі буде чудовою альтернативою. Вона допоможе подолати втому та поганий настрій, дозволить спалити зайві калорії, а також відновить у печінці нормальний кровообіг, який страждає при сидячому способі життя.

Низка холодних місяців не стане проблемою для організму, якщо придбати корисні гастрономічні звички. Адже правильне харчування робить істотний внесок у стан здоров'я, у кілька разів перевищуючи вплив лікарських препаратів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *