
Зима – досить тяжкий період для Вашого організму. Мороз і вітер сушать шкіру, волосся ховається під шапкою, не маючи можливості ковтнути свіже повітря. Взимку Ви не можете робити такі довгі прогулянки, як улітку. Взимку з нашого столу майже зникають фрукти та овочі, а разом з ними величезна кількість таких вітамінів. І, що найнеприємніше, організм, намагаючись хоч якось захиститись від холоду, накопичує підшкірний жир.
Однак не треба зневірятися. Навіть узимку можна «побудувати» відповідну піраміду здорового харчування. Здорова їжа покращить стан Вашої імунної системи, не дозволить контурам тіла розпливтися і подарує Вам чудове самопочуття та відмінний настрій навіть у похмурі зимові дні.
Похвально, якщо Ви й узимку продовжуєте вести активний спосіб життя. Катайтеся на ковзанах та лижах, грайте з друзями у сніжки чи ліпіть снігових баб та сніговиків. Тренування на морозному зимовому повітрі особливо корисні . Ваш організм отримає більше набагато більше кисню, ніж влітку.
Однак велика кількість кисню збільшує рівень вільних радикалів в організмі. Для того, щоб уникнути пов'язаних із цим неприємних наслідків, потрібно збільшити споживання вітаміну С. Де його знайти?
Основне джерело вітаміну С у зимовий час – картопля . Однак кількості аскорбінової кислоти, що міститься в ньому, аж ніяк не вистачить Вашому організму. Крім того, речовини, що містяться в картоплі, сприяють закисленню крові, тому її споживання краще скоротити.
Найкраще подбати про вітаміни ще влітку – є більше овочів, фруктів і ягід, особливо смородини . Так Ваш організм нагромадить деякий запас необхідних речовин. Ягоди збережуть деякі корисні властивості, якщо зберігати їх у морозильній камері. Чудовим джерелом вітаміну С у зимовий час є квашена капуста .
Краще витрачатися на свіжі фрукти та овочі, ніж на ліки. Проте плоди тепличних рослин, які представлені взимку на прилавках магазинів, містять мало вітамінів. Тому не забувайте і про домашні консерви. Вітамінів тут, звичайно, менше, ніж у літніх овочах і фруктах, але взимку вони будуть дуже доречними. Та й обійдуться вони набагато дешевше за овочі та фрукти, куплені в магазині.
Пий натуральні овочеві та фруктові соки . Герметична упаковка надовго зберігає їх корисні властивості. Заведіть звичку щоранку випивати склянку соку, і дуже скоро Ви відчуєте результат.
Не менш важливий взимку та інший антиоксидант – вітамін E. Ви, мабуть, часто чули про його сприятливий вплив на зовнішність. Він захистить Вашу шкіру від впливу вітру та морозу. Поповнити нестачу цього вітаміну взимку набагато простіше, ніж вітаміну С. Достатньо половини столової ложки соняшникової олії на день.
Пам'ятайте, що нерафінована олія містить більше поживних речовин і краще засвоюється організмом . Запах його не настільки неприємний, як намагається переконати реклама. Звичайно, він змінює смак та запах страв. Тому готувати краще на рафінованій олії, а неочищене використовувати для вітамінних салатів. Можете приготувати таку страву:
Натріть одну моркву на великій тертці. Наріж головку цибулі кільцями або півкільцями. Обсмажити на сковороді і зміщати з подрібненою морквою. Заправити салат нерафінованою олією.
Такий салат забезпечить Вас вітамінами А та Е. Пам'ятайте, що вітамін А є жиророзчинним. Для того щоб він засвоївся, треба додавати в їжу деяку кількість рослинного або тваринного жиру.
Взимку сильно відчувається нестача вітаміну D. Адже він виробляється в організмі під впливом сонячних променів. Дуже багато цього вітаміну міститься у печінці тріски. Цей продукт просто безцінний у зимовий час. Вітамін D також міститься у яйцях. Дефіцит цього вітаміну призводить до багатьох неприємних наслідків, наприклад ожиріння.
Уникнути дефіциту Вам допоможе наступна страва. Візьміть десяток курячих яєць і консервовану печінку тріски в маслі . Зваріть круто яйця, акуратно очистіть їх від шкаралупи. Розріжте вздовж навпіл. Вийміть жовток і покладіть його в окремий посуд. Додайте до жовтка печінку тріски з олією. Розімніть вилкою і перемішайте масу до однорідного стану. Нафаршуйте нею половинки яєць. Зверху прикрась страву гілочками зелені.
Риб'ячий жир має гіркуватий присмак, тому для святкового варіанта краще використовувати замість печінки консервоване філе тріски в маслі . Однак корисні властивості такої страви будуть значно нижчими.
Пам'ятайте, що видобуті з такими труднощами вітаміни легко «вимиваються» з організму цукром. Тому взимку краще перейти на природні підсолоджувачі . Підійдуть мед, рисовий сироп чи ячмінний екстракт. Ці речовини не тільки додадуть Вашим стравам солодкий смак, а й зміцнять імунітет.
Природа не має поганої погоди. Зима – чудова пора року. Бажаю всім жодного разу за всю зиму не чхнути!


