
Виявляється, існує прямий зв'язок між тим, що людина їсть, та міцністю її кісток. Її довели дослідники з Оксфорду, Великобританія. Вони вивчили тисячі людей, що дотримувались різного типу харчування. І виявили, у кого найчастіше бувають переломи.
Масштабне дослідження тривало 20 років. За цей час вчені проаналізували відомості про здоров'я понад 55 000 людей та зафіксували 4000 травм. Як виявилося, за певного раціону переломи трапляються частіше.
У вибірку увійшли представники найрізноманітніших типів харчування: піскетаріанці, що не вживають м'ясо, але їдять рибу; вегетаріанці, що надають перевагу рослинній їжі, але дозволяють собі молочні продукти; вегани – ті, хто не вживає нічого, що має тваринне походження (у тому числі молоко, мед, желатин); а також звичайні м'ясоїди.
Дослідження показало, що люди, які їдять м'ясо, травмуються на 43% рідше за інших. Найбільш «тендітними» виявилися вегани. Вони страждають від переломів приблизно вдвічі частіше за інші. Особливо часто ламаються шийка стегна, кістки рук та ніг. Подібні результати і у вегетаріанців.
Пескетаріанці ж до 30% рідше ламають щиколотки та руки. Фахівці пов'язують це з тим, що їхнє меню багате на морепродукти. Також вони рідко діагностують ожиріння. А ось травми зап'ясть однаковою мірою зустрічалися у всіх піддослідних, незалежно від продуктів, що віддають перевагу.


