Вчені назвали 5 продуктів, які позитивно впливають на мозок, пам'ять і психіку, інформує Ukr.Media.
Чорний шоколад
Цей продукт містить флавоноли і антиоксиданти, але з ним потрібно не переборщити, тому що надлишок шоколаду шкодить кровоносним судинам. Оптимальною кількістю темного шоколаду в раціоні є 45 грамів на тиждень.
Ягоди
Вони характеризуються антиоксидантами, поживними речовинами, клітковиною, вітамінами та мінералами, що зміцнюють пам'ять, уповільнюють втрату когнітивних здібностей та необхідні для боротьби з окислювальним стресом.
Також вони послаблюють симптоми тривожних розладів і допомагають уникати нейродегенеративних хвороб (наприклад, деменцію). Щодня рекомендується вживати 0,5-1 чашки різних ягід.
Куркума
За словами експертів, куркумін є потужною протизапальною речовиною, вживання якої зменшує симптоми тривоги і когнітивний спад з віком.
Куркума також може бути корисною в поєднанні з чорним перцем, тому що такий симбіоз збільшує біодоступність куркуміну для мозку і організму. Також її можна додавати до страв з м'яса, рису, картоплі, вівсянки або навіть лате.
Листова зелень
У ній міститься фолієва кислота, яка є вітаміном групи В. Дефіцит цієї кислоти провокує депресію і когнітивне старіння. Саме тому варто включити зелень в свій раціон.
Ферментовані продукти
В рамках процесу ферментації мікроорганізми поїдають цукор, що міститься в продуктах, і натомість виробляють інші речовини. Зокрема, молочну кислоту, яка позитивно впливає на кишечник. За підсумком це покращує наші когнітивні функції.
До такої їжі зараховують квашену капусту, кефір, йогурт, комбучу і місо. Однак слід бути обережними, бо надто багато ферментованих продуктів в раціоні може спровокувати здуття і неприємні відчуття в шлунку.
Джерело: ukr.media