Учені знайшли ще одну корисну властивість квасолі

Квасоля сприяє нормальній роботі кишківника і знижує ризик рецидиву колоректального раку. Таких висновків дійшли вчені з Техаського університету, інформує Ukr.Media.

Ожиріння, неправильне харчування або проблеми зі шлунково-кишковим трактом можуть спричинити дисбаланс мікрофлори кишківника. Такий стан особливо небезпечний для людей, які перенесли колоректальний рак. Це збірна назва для групи злоякісних новоутворень, які розвиваються з епітелію кишкової стінки. Навіть після видалення пухлин або передракових поліпів дисбактеріоз може спровокувати рецидив.

Щоб з'ясувати, чи здатна квасоля позитивно вплинути на здоров'я кишківника, вчені провели експеримент за участю 48 осіб віком від 30 років. Усі учасники страждали на ожиріння або раніше перенесли колоректальний рак. Добровольців розділили на дві групи. Учасники з першої мали щодня протягом восьми тижнів з'їдати чашку органічної консервованої білої квасолі. Випробовувані з другої групи дотримувалися свого звичайного раціону. Кожні чотири тижні учасники здавали зразки калу і крові натщесерце для оцінки змін у мікробіомі кишківника.

Після закінчення експерименту з'ясувалося, що у випробовуваних, які щодня вживали квасолю, збільшилося розмаїття корисних бактерій (Faecalibacterium, Eubacterium і Bifidobacterium) і знизилася кількість патогенних або умовно-патогенних у кишечнику. Вчені зазначили, що така корисна властивість цієї бобової культури пов'язана з нижчим ризиком рецидиву раку кишечника. Крім того, позитивні зміни в мікробіомі можуть підвищити виживаність пацієнтів із цим захворюванням.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *