5 травня – Міжнародний день акушерки

5 травня – Міжнародний день акушерки

Девізом цього дня є вислів: «Сьогодні світ потребує акушерки більше, ніж будь-коли».

5 травня понад 50 країн світу відзначають свято людей такої важливої професії, як акушерки. Саме від їх професіоналізму, знань і досвіду часто залежить здоров’я кожної породіллі-матері і кожної дитини, а іноді навіть їх життя. Свято веде свою історію ще з 1987 року, коли в Нідерландах на конференції Міжнародної конфедерації акушерок виникла ідея його проведення. Однак регулярно відзначати цю дату стали лише з 1992 року.

В Міжнародний день акушерки традиційно організовуються різноманітні консультаційні та благодійні акції, ознайомчі конференції, спеціалізовані семінари та зустрічі. Популяризація акушерської професії, а також інформування суспільства про значущість цієї роботи, її відповідальності – ось основне завдання заходів, які повсюдно проводяться в цей день.

В країнах, де акушерство добре розвинене, збирають кошти, щоб допомогти колегам за кордоном (наприклад, зібрані кошти спрямовують на придбання велосипедів для акушерок, які працюють у віддалених районах). Деякі акушерки просто збираються разом, щоб поспілкуватися в неофіційній обстановці та відпочити в колі колег.

Ти перша, кого я побачив
В прекрасний день мого народження.
Нехай вже не пам’ятаю я тебе,
Але кажу тепер без тужіння.
Ти перша в світі людина,
Яка всіх зустрічає тут,
Рукам твоїм спасибі велике!
Хай усмішка на обличчі
Буде вічно красуватися,
Щоб нам відразу на планеті
Було ким помилуватися.
Всі професії потрібні,
Але твоя – особливо!